latinica  ћирилица
20/01/2022 |  15:46 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Блинкен: Заједнички фронт у случају дејства против Украјине

САД и њихови европски савезници ће формирати уједињени фронт уколико Русија буде дјеловала против Украјине, рекао је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен након састанака са њемачким званичницима.
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES) -
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES)

Блинкен је на конференцији за новинаре рекао да ће се Москва суочити са "брзим и озбиљним" уједињеним одговором уколико њене снаге пређу у Украјину.

- Осим тога, Вашингтон и његови партнери ће представити заједнички одговор у смислу потенцијалних санкција и раде на координисаном одговору поводом било каквог будућег потеза који Русија може да предузме да би дестабилизовала Украјину - додао је он.

Шеф њемачке дипломатије Аналена Бербок позвала је Москву је на истој конференцији за новинаре да предузме кораке за деескалацију ситуације у вези са Украјином и упозорила да ће се Русија суочити са серијом санкција уколико тензије додатно ескалирају.

- Ургентно захтијевамо да Русија предузме кораке према деескалацији. Било какво додатно агресивно понашање или агресија резултоваће озбиљним посљедицама - рекла је Бербокова.

Она је напоменула да је у питању "очување мира у Европи" и да је то егзистенцијално питање.