latinica  ћирилица
20/01/2022 |  17:08 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Клиничке слике и даље тешке; Преоптерећене Ари и ковид амбуланте (ВИДЕО)

У Републици Српској у протекла 24 часа регистровано је још 897 случајева вируса корона, од 1.501 тестираног лабораторијског узорка. Пријављено је 12 смртних случајева. Примарна заштита је преоптерећена - дневено кроз Ари и ковид амбуланте прође и до 800 пацијената од којих бројни буду позитивни на вирус корона.
УКЦ корона - Фото: РТРС
УКЦ коронаФото: РТРС

Ипак, највећи број новообољелих у овом таласу има инфекције попут упале синуса, а они који су хоспитализовани и даље су са неизмијењеном клиничком сликом обостране упале плућа.

Тренутна епидемиолошка ситуација показује погоршање – у односу на претходни период повећан је број хоспитализованих са 15 на 30 пацијената дневно. Само на УКЦ-у је хоспитализован 251 пацијент са обостраном упалом плућа, од којих 93 захтијева кисеоничку подршку. На интезивној њези, на респиратору је 25 особа. Клиничке слике хоспитализованих пацијената нису ништа блаже у односу на раније. Међу хоспитализованим повећан је и број млађих пацијената.

- Имали смо пацијенте од 2001. годиште, сада имамо 1999. Што се тиче хоспитализованих омјер је 10 одсто вакцинисаних и 90 одсто невакцинисаних - каже Синиша Миловановић, шеф Ковид тима Централног медицинског блока УКЦ Републике Српске. 

Активан број позитивних у Бањалуци је 6.500 а очекује се и повећање, самим тим и оптерећење на Ари и ковид амбуланте и тимове породичне медицине. Бањалучки дом здравља само у 24 часа имао је 704 пацијента са респираторним проблемима, од којих 250 позитивних.

На УКЦ-у истичу да тренутно има довољан број медицинских радника који збрињавају ковид пацијенте, иако је један број запослених био заражен. Најоптерећенији је Ургентни центар, али и домови здравља широм Српске. У бањалучком Дому здравља једна сестра ради са три љекара – што отежава процес рада.

Повећање броја новообољелих здравствени радници очекују наредне седмице – због почетка другог полугодишта али и повратка бројних грађана са зимских одмора. У Министарству просвјете наводе да је за сада планиран почетак наставе у основним и средњим школама у понедјељак, 24. јануара. Школе и локални штабови обавезни су да прате ситуацију – а за случај потребе све је спремно за прелазак на наставу на даљину.

Подсјећамо, према препорукама Института за јавно здравство особе које су пребољеле корону прије мање од 6 мјесеци, или су вакцинисане са двије или више доза не подлијежу обавезном карантину, уз услов да најмање 48 часова немају повишену температуру или друге симптоме ковида. Требало би да се тестирају брзим БАТ или ПЦР тестом између 3. и 5. дана од посљедњег контакта, а уколико је позитиван остану у изолацији 5 дана. Они који нису вакцинисани, или јесу само једном дозом могу остати у изолацији седам дана само ако не добију симптоме и 7. дан имају негативан тест.