latinica  ћирилица
20/01/2022 |  17:20 ⇒ 18:58 | Аутор: sputniknews.com

Влада Црне Горе поднијела захтјев за скраћење мандата Скупштине

Влада Црне Горе поднијела је захтјев за скраћење мандата Скупштине Црне Горе.
Влада Црне Горе (фото: gov.me) -
Влада Црне Горе (фото: gov.me)

- Након јасно исказане намјере да УРА, ДПС и његови сателити, на неуставан начин изаберу нову мањинску владу, постаје јасно да су нови избори једини начин за разрејшење најтеже политичке кризе у новијој историји Црне Горе, коју су нам приредили "авангардни" хазардери - поручили су из Владе

Влада је у захтјеву упућеном предсједнику Скупштине Црне Горе навела да подносе захтејв за ванредну сједницу Скупштине, за 4. фебруар у 10 сати. Влада наводи да би се на тај начин створили услови за расписивање ванредних парламентарних избора, који се могу одржати заједно са предстојећим редовним локалним изборима у мају.

По Уставу Црне Горе, Скупштини може престати мандат прије времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата парламента и то на предлог предсједника Црне Горе, Владе или најмање 25 посланика.

Одлука о скраћењу мандата доноси се већином гласова свих посланика.

У члану 84. Устава пише да мандат Скупштине траје четири године. Скупштини може престати мандат прије времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата Скупштине.

Ако мандат Скупштине истиче за вријеме ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање.

Међутим, у члану 92 Устава Црне Горе наводи се када се Скупштина не може распустити.

- Скупштина се не може распустити за време ратног или ванредног стања, ако је покренут поступак гласања о неповјерењу Влади, као ни у прва три мјесеца од конституисања и три мјесеца прије истека мандат - стоји у Уставу.

Из Владе су за Портал РТЦГ рекли да ова уставна одредба не може да се доведе у везу са актуелном ситуацијом, имајући у виду да се не ради о распуштању Скупштине.

Повезане вијести:

Кривокапићев кабинет: Коалиција "Црно на бијело" да врати мандат грађанима