latinica  ћирилица
20/01/2022 |  18:45 ⇒ 21/01/2022 | 11:01 | Аутор: РТРС

Директор УСАИД-а Саманта Пауер у Сарајеву с логорашима; Српске није позвала! (ВИДЕО)

Директор Америчке агенције за међународни развој УСАИД-а Саманта Пауер, у оквиру посјете БиХ, већ је у Сарајеву разговарала са логорашима међу којима није било српских. Пауерова је пренијела опредјељење своје земље да помогне изградњу функционалне БиХ.
Саманта Пауер - Фото: РТРС
Саманта ПауерФото: РТРС

Савјетник српског члана бх Предсједништва Радован Ковачевић примјећује да Пауерова наставља једностран приступ политичкој ситуацији у БиХ, који је имала и деведесетих година када је као новинар извјештавала из Сарајева. Пауерова ће сутра разговарати са члановима Предсједништва БиХ.

Строго контролисан протокол посјете и селективан одабир саговорника међу којима није било новинара из водећих редакција у Републици Српској и српских логораша као и мјесто с којег се обратила медијима, испред Башчаршијске џамије у Сарајеву- јасно показује уз које "грађане БиХ су САД" , како је то рекла челница УСАИД-а .

- Управо долазим са састанка с ратним логорашима, тројицом људи с којима сам разговарала и био је емотиван, то су људи који страшно пропатили у логорима - истакла је Пауер.

Ко су ти људи и ко су кривци за њихову трауму није рекла, међутим познато је да на сусрет са америчком званичницом нису позвани српски логораши од који су многи "стаж" стицали у 126 сарајевских логора и затвора. Из Савеза логороша Републике Српске подсјећају да је током рата у БиХ било 536 логора за Србе и да је био ред да Саманта Пауер чује и за српско страдање.

-Не знам која три логораша су била, јер се она није изјаснила о којој националној стеруктур се ради, а било би логично да је нас контаклтирала ако је већ имала жељу да разговора на тему српских жртава и логораша - каже Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Саманта Пауер није крила емоције шетајући градом из којег је током рата као новинар извјештавала за бројне америчке медије, а позната је матрица на којој су западни медији у периоду 1992-1995 градили слику о Бошњацима као добрим и Србима лошим момцима.

- Не смијемо да заборавимо да је Саманта Пауер 90-тих била активан новинар можемо да кажемо да је направила каријеру и да је то радила прилично непросефионални и једностарно и да је од почетка таргетирала Србе као тзв. лоше момке - истакао је Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

- Да је углавном поенту дала на страдање муслимана односно жртава у Сребреници онда нам то говори да је пристрасна и да фаворизује једна страну, муслиманску - додао је Носовић.

Иако УСАИД макар и само на папиру, пружа хуманитарну и привредну помоћ широм свијета, Саманта Пауер са Башчаршије послала је политичке поруке у вези с унутрашњим односима у БиХ. Одговарајући на новинарска питање о Милораду Додику рекла је да САД неће оклијевати да користе санкције.

- У вези са санкцијама, САД и европски пријатељи посвећени су борби за одговорност, као што су показале САД, ми неће оклијевати да дјелујемо против оних који су корумпирани, који доводе до подјела и дестабилизације а на рачун људи у БиХ - поручила је Пауерова.

- Република Српска не ради апсолутно било шта да дестабилизује БиХ, Српска није извор кризе, Република Српска покушава само да заштити Устав БиХ, да заштити дејтонски споразум и да Српска врати она права која јој припадају - додао је Ковачевић.

Мисија УСАИД-а на Западном Балкану што и не крију јесте да сузбију тзв. руски малигни утицај. Финансирају независне медије, обезбјеђују енергетску независност и раде на успостављању амбијента у којем би све земље укључујући и БиХ усмјерили НАТО-у, о чему нема унутрашењег договора.