latinica  ћирилица
20/01/2022 |  18:51 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У јуну обиљежавање 140 година од изградње храма у Тузли (ВИДЕО)

Кроз историју, светиње и њени вјерници пролазили су разна искушења. Упркос бројним ратовима, опстали су. 140 година од изградње Храма Успења Пресвете Богородице у Тузли биће обиљежено у јуну, у дијелу града познатом као Српска варош и 170 година од преноса митрополије - епархије из Зворника у Тузлу.
Храм у Тузли - Фото: РТРС
Храм у ТузлиФото: РТРС

На мјесту гдје је изграђен Храм Успења Пресвете Богородице у Тузли, 1562. године помињу се Попов дол гдје је живио свештеник, мале цркве и капеле, у којима су се православни вјерници молили Богу. У то вријеме Тузла постаје један од водећих трговачких центара, а Срби, водећи трговци, одлучили су да новац уложе у изградњу цркве.

Црква се налази у строгом центру града гдје је експлоатација лежишта соли довела до слијегања тла. Прве пукотине на цркви су се појавиле 1956. године.

У Тузли је прије рата, према попису из 1991. године живјело око 20 хиљада становника који су се изјаснили као Срби. Данас, једва хиљаду и по вјерника српске националности има на подручју Тузле.

У организационом одбору за обиљежавање 140 година од изградње Храма Успења Пресвете Богородице су, осим представника институција из Републике Српске, Србије, Федерације БиХ и представници града Тузла, али и истакнути привредници.

Пројекат Храма Успења Пресвете Богородице израдио је инжењер Антон Линардовић, родом из Сиња. Цркву је градио Таса Наумовић из Шапца. Ова светиња одолијевала је многим искушењима, а с њом - и њени вјерници.