latinica  ћирилица
20/01/2022 |  19:17 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Усаглашавање темељног уговора завршити у најкраћем року

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић упутио је писмо Његовој светости патријарху српском Порфирију у којем је изразио спремност да процес усаглашавања текста темељног уговора са Српском православном црквом буде завршен у најкраћем року, како би тај документ био потписан.
Здравко Кривокапић (Фото: Screenshot/RTS) -
Здравко Кривокапић (Фото: Screenshot/RTS)

Кривокапић је у писму образложио приједлоге Владе Црне Горе за измјене првобитног Нацрта темељног уговора, које се односе на потребу усаглашавања појединих одредби уговора са правним системом Црне Горе, као и на додатна терминолошка појашњења одређених рјешења.

- У првобитној верзији Нацрта уговора користи се појам "судска истрага", поред чињенице да у Црној Гори већ десетак година истрага није у надлежности судова, већ тужилаштва. Указано је да коришћење термина "мјере безбједности" у првобитном Нацрту уговора није компатибилно са одређењима из Кривичног законика Црне Горе, имајући у виду начин на који је дефинисан тај институт - саопштено је из црногорске Владе.

У саопштењу се наводи да је, када је ријеч о одређивању страна потписница уговора и условима за грађење објеката вјерских заједница у Црној Гори, указано да у првобитном Нацрту уговора рјешења нису у сагласности са члановима 10 и 42, став четири, Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Кривокапић је указао на потребу дораде одредбе уговора која се тиче посебне заштите имовине Цркве, а која уједно представља и културну баштину државе, те упутио на примјену Закона о заштити културних добара.

У односу на питање реституције црквене имовине, у писму се наводи да је предложеним измјенама тај дио уговора изједначен са рјешењима из уговора који су потписани са другим вјерским заједницама.

У писму се констатује да измјене које је предложила Влада доприносе унапређењу квалитета документа, како он касније не би могао бити оспораван у цјелини, или у појединим дјеловима.

- Из свега произлази да се више ради о техничким питањима и потпуном усаглашавњу са правном тековином Црне Горе, него о неки суштинским питањима која доводе у питање однос између државе Црне Горе и СПЦ - наглашава се у саопштењу.