latinica  ћирилица
20/01/2022 |  21:14 ⇒ 21/01/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Чавић: Потребан општи консензус за повратак у заједничке институције (ВИДЕО)

Одлука о учествовању у одлучивању у заједничким институцијама БиХ требало би да буде плод консензуса свих политичких партија са сједиштем у Републици Српској, истакао је предсједник НДП-а и бивши предсједник Српске Драган Чавић.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

У политичком магазину Печат наше телевизије истакао је да је кризу проузроковао Валентин Инцко и да се на том примјеру показало да су одлуке и представника међународне заједнице и Уставног суда увијек водиле БиХ у нову кризу.

Додао је да без унутрашњег дијалога нема рјешења и да нема потребе за тензијама и ратном реториком у Федерацији, јер је ријеч о политичким процесима.

- Док Народна скупштина о томе не донесе став он је на снази и то је јасно. То сам чуо и од представника опозиције, исте такве ставове дају и представници владајућих структура. Када ће то бити видјећемо. Ја не могу у овом тренутку да кажем биће сутра или прекосутра него оног тренутка када се створе околности у којем ће се покушати наћи заједнички став онда ће се одлука донијети - каже Чавић.

Истакао је да никакву одлуку не треба доносити без потпуног консензуса.

- Ова земља је у континуитету била у разним политичким конфликтима али се увијек излазило адекватним рјешењима које нису угрозиле мир. Ја вјерујем и сигуран сам да угрожавање мира неће бити. За рат као и брак потребно је двоје, у овом случају двоје не постоји - рекао је Чавић.