latinica  ћирилица
21/01/2022 |  09:02 ⇒ 09:02 | Аутор: СРНА

Евидентирано 10 криминалних група које кријумчаре оружје

У БиХ је од 2018. до 2020. године, према обавјештајним подацима, евидентирано 10 организованих криминалних група које се баве кријумчарењем оружја, пишу данашње Независне новине.

Бањалучки дневник пише да се оружје из БиХ шверцује камионима и аутобусима који имају претходно припремљено дупло дно, такозвани штек, или у спремницима у којима се налази друга роба, а да су крајње одредиште земље попут Шведске, Француске, Белгије и Холандије, у мањем обиму државе из окружења.

У Приједлогу процјене пријетње од организованог криминала у БиХ у 2021. години истакнуто је да, на основу расположивих података, у БиХ и даље егзистирају велике количине наоружања заосталог из периода конфликта, које се нелегално продаје у ЕУ.

На том тржишту, додаје се, постоји раст потражње на црном тржишту, а наоружање траже лица која се доводе у везу са организованим криминалом и тероризмом.

Расположиви подаци указују да се модус операнди кријумчарења оружја одвија тако што организоване криминалне групе купују оружје на илегалном тржишту БиХ од њима познатих лица, привремено га складиште у БиХ, а потом га користе за криминал у БиХ, земљама региона или ЕУ.

Осим тога, у документацији Министарства безбједности у Савјету министара истиче се да се оружје, набављено у БиХ користи за криминал у Европи, укључујући и оружане пљачке, као и да су криминална лица, поријеклом из БиХ, која бораве у иностранству, упозната са приликама у вези са илегалним тржиштем и цијенама наоружања у БиХ.

Наглашено је и да постоји тренд смањења укупних количина оружја у илегалном посједу на црном тржишту оружја у БиХ, наводе Независне.

Очекује се да дође до промјена начина дјеловања поменутих група, у смислу да ће неке криминалне групе покушати да тргују и преправљеним стартним оружјем или неким другим врстама оружја, а да би се то предуприједило потребно је у законима о оружју ригорозније третирати регистрацију ове врсте оружја.