latinica  ћирилица
21/01/2022 |  11:45 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Није ријеч о погрешној интерпретацији - Ердоган је предложио састанак

Изјаве предсједника Србије Александра Вучића и Турске Реџепа Ердогана током састанка у Анкари да је договорено да ове земље, уз Хрватску, буду посредници у разговорима националних лидера у БиХ о побољшању политичких односа су прецизно преведене, иако то лидер СДА Бакир Изетбеговић негира, преносе хрватски медији.
Александар Вучић и Таип Ердоган (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић и Таип Ердоган (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Изјаве након састанка Вучића и Ердогана демантују Изетбеговића.

Према Ројтерсовом извјештају, након сусрета са Вучићем, Ердоган је рекао да, "након ових /српских/ избора, желе окупити лидере три народа и држати са њима састанак".

- Овим састанком предузели бисмо кораке ка очувању територијалног интегритета БиХ. Желимо окупити тројицу лидера - Бошњака, Хрвата и Срба и постићи овај циљ. О томе смо се сложили. Разговори би се могли одржати у Истанбулу или Београду - рекао је Ердоган.

Послије сусрета српског и турског предсјендика, Изетбеговић је рекао да "не постоји договор о одржавању састанка лидера три народа у БиХ са предсједницима Турске и Србије /и Хрватске/", истичући да је ријеч о погрешној интерпретацији.

- Ријеч је, у ствари, о једној одавно договараној трилатерали БиХ, Србије и Турске. БиХ ће представљати институције, а не представници странака или народа - изјавио је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, такав састанак трилатерале ускоро треба да буде одржан.