latinica  ћирилица
21/01/2022 |  12:07 ⇒ 13:16 | Аутор: Агенције

Билд: Скандалозно образложење пресуде Ђоковићу

Њемачки високотиражни дневник Билд оцјењује да је образложење аустралијског суда у вези протјеривања првог тенисера свијета Новака Ђоковића скандалозно.

- Аустралијском суду било би лако да пронађе добро образложење за протЈеривање Србина, али очигледни страх од његовог става не спада у то - констатује лист.

Билд указује да је аустралијском Федералном суду требало четири дана да образложи своју одлуку о протјеривању Ђоковића, и да су судије објасниле да је његов боравак у земљи могао да подстакне антивакцинално расположење у Аустралији.

То, сматра лист, значи да је Ђоковић морао да напусти Аустралију, јер су тамошња влада и правосуђе страховали од његовог става, и то иако није дошао у ту земљу да шири своје мишљење, већ да игра тенис.

Билд подвлачи да образложење подсјећа на политички мотивисане пресуде, које нису достојне демократски правне државе као што је Аустралија.

Лист истиче да је кључно обиљежје слободног друштва што свако може слободно изнијети свој став, а да за то не буде кажњен.

- То што је овај основни стуб демократије у Аустралији добио пукотине, је тужна нуспојава тамошње "ноковид" стратегије - наводи дневник.

Билд је нагласио и да је судијама било једноставно да пронађу увјерљиво рјешење за протјеривање Србина, на примјер - формалну грешку у захтјеву за добијање визе, или "иста права за све", пошто у Аустралију може ући само особа која је потпуно вакцинисана.

Лист сматра да би образложење суда могао постати бумеранг за суд и владу по питању расположења грађана.

То образложење, додаје дневник, беспотребно од Ђоковића прави невакцинисаног мученика и потврђује у ставу оне који су током пандемије иначе изгубили повјерење у државу и његове представнике.

Опасност је велика да грађани, након пресуде, сада с правом одбијају аргументе у корист вакцинације, што ће довести до раздора у друштву, пише Билд и додаје да би то биле нежељене посљедице "нечисте" пресуде.