latinica  ћирилица
21/01/2022 |  12:12 | Аутор: СРНА

Москва инсистира да се испади Приштине адекватно оквалификују у СБ УН

Москва инсистира на томе да испади Приштине буду адекватно оквалификовани у међународним организацијама, прије свега у Савјету безбједности УН, поручило је Министарство спољних послова Русије.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

Из руског Министарства су нагласили да је трајно рјешење проблема Косова и Метохије могуће једино на основу међународног права, односно Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, којом је прецизирано да је та покрајина дио Србије.

- Управо на бази тог документа могу и треба да се воде преговори Београда и Приштине. Њихов резултат треба да буде трајно рјешење, које ће задовољити српску страну и које ће бити одобрено у Савјету безбједности - наводи се у одговору на питање које је стигло за недавну годишњу конференцију министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, а на које тада није успио да одговори.

Упозорено је да су западне земље покровитељи радикалних Албанаца и да их слијепо подстичу на покушаје угњетавања српског становништва и распиривање национализма и да је "приштинска врхушка одавно требало да схвати да су покушаји да се провокацијама преостали свијет убиједи у одрживост озлоглашене 'косовске државности' у старту осуђени на пропаст".

- Распиривање албанског национализма и шовинизма, систематско угњетавање српског и другог неалбанског становништва, притисак на Српску православну цркву свједоче о неодрживости тог пројекта - истакло је руско Министарство, преноси Спутњик.