latinica  ћирилица
21/01/2022 |  12:18 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Брчко: У 2021. морталитет највећи у посљедњих пет година (ВИДЕО)

У дистрикту Брчко прошле године је морталитет био највећи у посљедњих пет година. Иако је благи пораст новорођених у односу на годину раније, то, због високе смртности, није обезбиједило ни просту репродукцију становништва.
Брчко (Фото: eubd.edu.ba) -
Брчко (Фото: eubd.edu.ba)

У Подмајевичким селима Дистрикта годинама није било свадбе ни новорођених. Једно од њих су и Горње Дубравице, у којима је прошлогодишња статистика поражавајаућа.

Станоје Томић, предсједник УО МЗ Горње Дубравице, каже да у прошлој години није рођено ниједно дијете, а умрло је шесторо људи.

Скоро идентична ситауција је и у градским насељима у којима је у пет парохија СПЦ прошле године вјенчано свега 40 парова.

- У прошлој години је било око 150 упокојених и само око 100 крштених - каже протојереј ставрофор Жељко Матић.

Позитивно је то што су у Матичној служби Владе евидентирали 137 више новорођених, него 2019. године. То, међутим, није дало на крају потозиван резултат, па је, због короне и других болести, број умрлих био највећи за пет година у 2021. години.

Узме ли се у обзир и све већи одлив становништва у западне и друге земље, на просту репродукцију или приближан број рођених и умрлих годинама ће се чекати.