latinica  ћирилица
21/01/2022 |  15:12 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Цикотић се изјаснио да није крив за злоупотребу положаја

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић данас је у Суду БиХ негирао кривицу за злоупотребу положаја, односно наводе оптужнице која га терети да је од 2009. до 2011. године, када је обављао функцију министра одбране у Савјету министара, оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

 Тужилаштво БиХ терети Цикотића да је у периоду од 2009. до 2011. године злоупотријебио положај министра одбране тако што је незаконито погодовао купцу, на штету министарства којим је руководио, приликом плана извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме.

У оптужници се наводи да је оптужени потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора.

- Након тога је предузећу "Скаут" Загреб, умјесто застарјелог наоружања и муниције, које је и било предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, измјенама уговора извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту, па је на тај начин оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ и другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу - раније је саопштило Тужилаштво БиХ.

Према оптужници, Цикотић је, као службено лице у органима извршне власти у БиХ, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је починио продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења.

Најављено је да ће Тужилаштво БиХ Цикотићеву кривицу доказивати саслушањем већег броја свједока и стручних вјештака те прилагањем више стотина материјалних доказа, подсјећа Балканска истраживачка мрежа.