latinica  ћирилица
21/01/2022 |  15:50 ⇒ 15:50 | Аутор: sputniknews.com

Кривокапић извукао члан 103: По Уставу не може да се бира нови премијер без избора

Устав не даје могућност избора новог премијера без парламентарних избора, саопштено је из Кабинета предсједника Владе Црне Горе поводом најављеног формирања мањинске Владе.
Здравко Кривокапић (фото: TANJUG/Savo Prelević) -
Здравко Кривокапић (фото: TANJUG/Savo Prelević)

Саопштење Кабинета премијера Црне Горе преносимо у цјелости.

- Устав Црне Горе, као највећи правни акт, не оставља простор предсједнику Црне Горе да у једном мандату Скупштине, два пута предлаже мандатара за састав Владе, поготово у конкретној ситуацији када је већ једном дао мандат актуелном премијеру да састави кабинет, а за који је актуелни премијер добио већинску подршку Скупштине.

Члан 103 Устава Црне Горе јасно дефинише да предсједник Црне Горе само након парламентарних избора, и нити једном више, има право да у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине Црне Горе, може Скупштини предложити мандатара за састав Владе.

Тренутни састав Скупштине Црне Горе конституисан је 23. септембра 2020. године, чиме је јасно да је преклузивни рок од 30 дана, дефинисан чланом 103 Устава Црне Горе, истекао прије више од 450 дана, те да предсједник Црне Горе више нема могућност предлагања новог мандатара.

Уколико би предсједник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада Владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио члан 103 Устава Црне Горе, чиме би се стекли услови да Скупштина без одлагања покрене иницијативу ка Уставном суду Црне Горе, ради утврђивања одговорности и повреде Устава од стране предсједника Црне Горе, што би представљало необорив доказ да је предсједник Црне Горе повриједио Устав, и на тај начин себе довео у позицију да буде разријешен.

Постојећа Влада, може се само реконструсати са постојећим премијером, док би свака промјена премијера могла бити једино могућа послије нових парламентарних избора - стоји у саопштењу Кабинета премијера.