latinica  ћирилица
21/01/2022 |  17:43 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Представљен први број часописа "Традиција"

Удружење за очување традиције Приједор представило је данас први број свог часописа "Традиција", у којем је, највећим дијелом, представљено првих пет година постојања и рада овог удружења.
У Приједору изашао први број часописа Традиција - Фото: СРНА
У Приједору изашао први број часописа ТрадицијаФото: СРНА

Предсједник Удружења Жељко Шормаз најавио је да ће часопис убудуће излазити редовно и да ће то бити динамика или два или четири пута годишње.

- Ово је нови искорак одсјека издавачке дјелатности нашег удружења. У наредним бројевима наћи ће се спектар стручних радова из свих области очувања традиције и културне баштине - рекао је Шормаз на конференцији за новинаре.

Главни и одговорни уредник часописа и предсједник Скупштине Удружења за очување традиције Приједор Владимир Крчковски рекао је да је ово први такав лист у Републици Српској и да састав савјета и редакција показују снагу да се једна оваква корисна публикација прави.

- Наша намјера је да наш лист не буде само наш, него свих оних који на нашим просторима раде на очувању традиције, а у том погледу сматрамо да смо сви једна велика породица и свако је добродошао - додао је Крчковски.

Удружење за очување традиције Приједор има пет одсјека - истраживачки, издавачки и одсјек за очување традиције националних мањина, школа традиције и ансамбл народних игара и пјесама, те броји преко 250 чланова, од којих је највише дјеце узраста од три до 15 година.

У припреми је скупштина Удружења на којој ће доћи до реорганизације будући да су јесенас уведени нови садржаји, попут школе стандардних и латиноамеричких плесова, да се Удружењу прикључио Женски камерни хор "А виста" и да је неопходно оснивање административно-техничке службе, а у плану за ову годину је 50 јавних манифестација.