latinica  ћирилица
21/01/2022 |  17:52 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Којић: Апсурдно да Мехмедовић позива на процесуирање Грајфа

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић изјавио је Срни да је апсурдно да Шемсудин Мехмедовић, за кога се основано сумња да је починио ратни злочин, позива да буде процесуиран угледни израелски историчар Гидеон Грајф који се бави научним радом.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић је рекао да је у Сарајеву дочекана "на нож" најава Грајфа, који је предсједавајући Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, да ће дати додатна појашњења у свом извјештају о Сребреници.

- Колико је БиХ земља без будућности и земља апсурда, говори и ово да неко ко је био командант Станице јавне безбједности Тешањ, неко за кога се основано сумња да је починио ратни злочин, позива Тужилаштво да процесуира некога ко се бави научним радом, а заправо би то тужилаштво већ требало да је процесуирало Мехмедовића - истиче Којић.

Којић је позвао Тужилаштво БиХ да извади из ладице предмет против Мехмедовића, па да он "докаже своју прошлост која је засигурно крвава и није чиста".

Он је навео да је Мехмедовић јуче био у Подрињу, тачније у Братунцу, да је прошао кроз Кравицу и да је видио размјере геноцида које је починио Насер Орић.

- Зашто није позвао тужилаштво да процесуира свог ахбаба? Јасно је да бити популаран политичар у Федерацији једино је могуће ако што јаче ударите по Републици Српској, минимизирати српска страдања, а причати о такозваном геноциду, јер Грајф и Међународна комисија су доказали да није било геноцида - рекао је Којић.

Да је тако, напомиње он, показују и "политички покојници Ћамил Дураковић и Емир Суљагић" који покушавају да се позиционирају на политичкој мапи БиХ, али да је очигледно да им не иде.

- Дураковић се прави паметан па иронично држи придике Грајфу јер га боли истина и он покушава да каже да је најпаметнији, те како он зна број жртава и зна све оно што се десило. Само не жели да зна да су и његове комшије Срби страдали у Сребреници, не жели да било коме упути извињење јер се у њему очигледно створила огромна мржња према Републици Српској и свему што има везе са Сребреницом, мада му је било лијепо док је примао плату у Српској - нагласио је Којић.

Он каже да је Суљагић, који је овјековјечени србомрзац, "Грајфову фотографију са игуманом једног манастира код Сребренице искористио како би показао мржњу према Српској православној цркви и Србима у цјелини".