latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:31 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Изложба у Београду: "Великанке српске културе" (ВИДЕО)

У Дому Јеврема Грујића у Београду отворена је изложба "Великанке српске културе".
Изложба у Београду - Фото: РТРС
Изложба у БеоградуФото: РТРС

Представљено је 18 славних жена које су својим дјелима, храброшћу и доприносом српској култури, али и цјелокупној српској историји, утицале на развој српске мисли и друштва уопште.

Мина Караџић, Исидора Секулић, Јелисавета Начић, Милена Павловић Барили – само су неке од знаменитих жена 19. и 20. вијека о којима се може сазнати више на изложби "Великанке српске културе".

Стварајући у времену које често није било наклоњено женама, борећи се са предрасудама, остајући уз своју земљу и народ и у најтежим тренуцима – по много чему су биле прве и дале немјерљив допринос српској култури.

- Изложба "Великанке српске културе" представља 18 величанствених жена кроз нашу историју које су задужиле наше друштво, утабале пут којим корачају жене данас које се налазе на највишим позицијама у нашој култури, у нашем друштву - истакла је Бранка Цонић, директор Дома Јеврема Грујића и коауторка изложбе.

Маја Гојковић, министарка културе и информисања Србије, каже да овакве изложбе приближавају лик и дјело српских великана данашњим нараштајима.

- Ово је јединствена прилика да се посјетиоци на једном мјесту боље упознају са ликом и животом жена чија дјела су остала непролазна и заувијек уписана на најљепшим страницама наше културе - рекла је Гојковићева.

У реализацији изложбе учествовало је више од 15 институција културе из цијеле Србије, а уз умјетничка дјела изложени су и рукописи, фотографије, лични предмети - попут шешира Десанке Максимовић, обуће Милене Павловић Барили, писаће машине Исидоре Секулић, сликарског прибора Бете Вукановић, виолине прве српске композиторке Љубице Марић.

Ове жене заслужују да их свакодневно помињемо у јавном животу, јер су задужиле српско друштво, речено је на отварању изложбе.

- Немјерљиво је веће знање и утицај и насљедство које су нам многе жене оставиле него што је њихово мјесто које су заузеле у енциклопедијама - истакла је Бранкица Јанковић, повјереница за заштиту равноправности.

Током трајања изложбе, до 27. марта, биће организована разноврсна културна дешавања, инспирисана дјелима великанки српске културе.