latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:51 | Аутор: СРНА

Алијанса неће повући трупе из Румуније и Бугарске

НАТО је одбацио данас захтјев Русије да повуче снаге из Румуније и Бугарске док се настављају дипломатски напори за спречавања рата у Европи.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

- НАТО неће умањити своју способност да се узајамно штити и брани, укључујући присуство трупа у источном дијелу Савеза - саопштила је портпарол НАТО-а Оана Лунгеску.

Москва је затражила правно обавезујуће гаранције од Алијансе да ће тај блок обуставити ширење и вратити се у границе из 1997. године.

Руско Министарство спољних послова раније током дана саопштило је да безбједносне гаранције које Москва тражи од Запада обухватају повлачење снага НАТО-а из Румуније и Бугарске.

Одговарајући на питање шта би то конкретно значило за Бугарску и Румунију, које су ушле у НАТО 1997. године, Министарство је саопштило да Русија жели да из тих земаља буду повучени сви страни војници, оружје и остала војна опрема.

НАТО је одбацио тај захтјев и напоменуо да би тако настале чланице Алијансе првог и другог реда, што је за тај савез неприхватљиво.

- Одбацујемо било какву идеју о сферама утицаја у Европи. Увијек ћемо одговорити на погоршање нашег безбједносног окружења, што обухвата и јачање наше колективне одбране - рекла је Лунгескуова.