latinica  ћирилица
21/01/2022 |  22:17 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Америчком Конгресу поднијет Нацрт закона о санкцијама против руског руководства

Предсједник Комитета Представничког дома за међународне односе Грегори Микс предложио је да се размотри иницијатива о санкцијама против Русије, не чекајући гласање о сличном документу у Сенату Америчког конгреса, саопштила је прес-служба Комитета.
Амерички Конгрес - Фото: Wikipedia
Амерички КонгресФото: Wikipedia

- Предсједник Комитета Микс поднио је Нацрт закона о даљем кажњавању привреде и другим посљедицама по Русију у случају даље инвазије или поткопавања украјинског суверенитета - наводи се у саопштењу.

Истиче се да Микс предлаже нацрт закона паралелно са иницијативом коју је раније Сенату поднио демократа Роберт Менендез, преноси Спутњик.

Нацрт предвиђа санкције против гасовода "Сјеверни ток два", екстрактивне индустрије, најмање три финансијске институције, државног дуга, те предсједника Владимира Путина, као и других представника руководства.

Законодавци предлажу и да се Украјини убрзано пружи одбрамбена помоћ.

Запад у посљедње вријеме оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница да је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премјешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.