latinica  ћирилица
21/01/2022 |  23:01 ⇒ 23:02 | Аутор: Б92

Звезда "пала" у Лиону

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у 22. колу Евролиге на гостовању Асвелу резултатом 69:67.

Звезда ће имати за чиме да жали, пошто је у већем дијелу утакмице водила и у једном моменту имала чак +14, али је на крају све прокоцкала и изгубила.

Био је то први меч црвено-бијелих после 19 дана, а у европском такмичењу први у 2022. години, 22 дана од дуела против Зенита.

Звезда је уписала 12. пораз у сезони, уз седам побједа у елитном такмичењу, док је Асвел сада на скору 9-11.

Дејан Радоњић је на сјајан начин припремио меч у дворани "Астробал" и то је већ на самом старту донијело резултат.

Одбрана је била кључ, пошто је Асвел тешко видео обруч, а камоли постизао лаке поене. У првој четвртини их је постигао само 11, што је Звезди омогућило лијепу предност од +6 након 10 минута игре.

Нико се није посебно истицао, будући да се играло на изразито мали број поена, већ је Звезда тимском игром "гушила" противничку и стварала предност.

Још чвршће је дјеловао бедем Звезде у другој дионици, Французи су дуго били без поена у низу, па је вођство убрзо постало двоцифрено, а потом је такво задржано до одласка на велики одмор – 35:25.

Међутим, одмах на почетку трећег квартала је била примјетна енергетска промјена у оба тима. Звезда је спустила интензитет у одбрани, а Асвел га значајно појачао, и то највише захваљујући Полу Лакомбу.

Омалени бек се разиграо на обе стране терена, а поготово у транзицији где је "цијепао" одбрану Звезде и продирао до лаких поена.

Пробудила се и домаћа публика, а Звезда није налазила прави одговор, осим двије тројке које је убацио Огњен Добрић, али није то било "то", ни у нападу, али ни одбрани.

У прве двије дионице француски тим је постигао 25 поена, а само у трећој 24, па је пред улазак у посљедњих 10 минута Асвел преокренуо и повео резултатом 49:48.

Ушло се у резултатску клацкалицу, у којој је на једној страни тројку погодио Стразел, а на другој поново Добрић и тиме је одржавао Звезду у минималном вођству.

Ипак, у самој завршници, Асвел је преко Џејмса Гиста и бољој игри под обручима успео да дође до минималне и, испоставило се, круцијалне предности.