latinica  ћирилица
22/01/2022 |  08:28 | Аутор: РТРС

Поледица на планинским превојима

Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ је проходна, саобраћај се одвија по претежно влажним коловозима, а има поледице у вишим предјелима и преко планинских превоја, преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз, па се возачима савјетује максимално опрезна вожња и посједовање зимске опреме, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

У току су радови на путевима Градишка-Нова Топола, Бањалука-Стари Мајдан два, Угљевичка Обријеж-Бобетино брдо, у рејону Горње Чађавице, раскрсница "Нумера", Шипово-Ново Село,

Због радова, измијењен је режим саобраћаја у тунелу "Чељиговићи" на дионици Лапишница-Љубогошта и у тунелу "Угар" на дионици Црна Ријека-Угар.

Због активираног клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком, на у мјесту Филиповићи на путу Фоча-Гораждеч, на регионалном путу Бистрица-Подграб, на путу Укрина-Горња Вијака.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна саобраћај обустављен.

Превоз вангабаритног терета планиран је на путевима Станић Ријека-Каруше и Вардиште-Горажде, Устиколина-Гацко.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици Поље-Подновље због оштећења коловоза, забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку на дионици Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, док је на дионици Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У ФБиХ због радова у тунелу Црнаја на путу Коњиц-Јабланица током дана саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, док се у ноћним часовима обуставља, а на магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф због радова у тунелу Скела, током дана саобраћа се наизмјенично, једном траком, а ноћу преусмјерава на обилазницу у круг фабрике "Металинг".

Успорено, због радова, саобраћа се на путевима Јабланица-Мостар, Груде-Љубушки и Столац-Хутово.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.