latinica  ћирилица
22/01/2022 |  09:30 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Видовић: Законски регулисати област криптовалута

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је да би на некој од наредних редовних сједница Народне скупштине требао да буде разматран нацрт закона који ће на најбољи начин уредити област криптовалута и електронске имовине.
Зора Видовић (фото: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA) -
Зора Видовић (фото: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA)

Видовићева је рекла Срни да ће тај акт бити усклађиван са законима који у тој области постоје у региону.

- Ова област код нас још није законски регулисана и лани смо потрошили много времена да то напишемо, посложимо и видимо како ту област регулишу друге земље, сагледамо њихова искуства и слично - рекла је Видовићева.

Она је истакла да је ријеч о врло осјетљивом закону који би, ако се усвоји на погрешан начин, могао изазвати велике проблеме.

Видовићева је рекла да се истовремено требају усвојити и измјене одређених закона који се односе на области тржишта капитала и фондова у Српској.

Она је додала да ће ови акти, након што их усвоји Влада, бити разматрани у парламенту Српске управо у форми нацрта како би се донијела најбоља могућа законска рјешења.

- О области криптовалута ће онда, како то налаже скупштинска процедура, бити спроведена широка расправа. То је неопходно да се уреди из разлога што су поменуте валуте већ присутне код нас. С њима се може радити, јер људи тиме плаћају порез исто као сви други. И доходак који се у вези с тим оствари треба бити опорезован, али ћемо у том закону, ипак, прецизирати многе ствари, наравно, уклапајући се са другима у окружењу - закључила је Видовићева.

Криптовалута је врста дигиталног новца, која има све особине праве валуте, осим што иза њих не стоји ауторитет државе.

Криптовалуте постоје само у електронском облику. Прва је била "биткоин", а послије су се појавиле и друге.

То су дигиталне новчане јединице које би требало да функционишу као независни, децентрализовано контролисани и криптографски шифровани системи плаћања, а које не генерише или издаје државна централна банка, попут евра или америчког долара, већ се генеришу искључиво дигитално.