latinica  ћирилица
22/01/2022 |  12:04 ⇒ 12:23 | Аутор: sputniknews.com

У Украјину стигао први дио војног пакета

Прва испорука америчког пакета безбједносне подршке вриједан 200 милиона долара за Украјину стигао је данас у Кијев, саопштено је из америчке амбасаде.
У Кијев стигла нова партија америчког наоружања (Фото:Sputnik / Михаил Маркив) -
У Кијев стигла нова партија америчког наоружања (Фото:Sputnik / Михаил Маркив)

Са друге стране, амерички медији пишу да је Њемачка блокирала испоруку оружја из Естоније у Украјину.
 
- Ријеч је о војној помоћи тежине око 90,7 тона смртоносног наоружања, укључујући муницију - навела је америчка амбасада.
 
Америчка страна истиче да су САД прошле године пружили Украјини војну помоћ вриједну 650 милиона долара, а од 2014. године та цифра је достигла 2,7 милијарди долара.

Њемачка блокира оружје из Естоније

Према писању Вол стрит џорнала, који се позива на неименоване њемачке и естонске званичнике, Берлин је донио одлуку да блокира пребацивање артиљерије из Естоније у Украјину, јер се ради о наоружању њемачке производње.
 
- За разлику од САД, Велике Британије, Пољске и других савезника, њемачка влада забранила је извоз смртоносног оружја директно у Украјину - прецизирано је у чланку.
 
Представник њемачке владе је рекао да је директна испорука њемачког наоружања или извоз преко трећих земаља могућ једино након добијања специјалне дозволе која засад није издата. Естоники званичник је прецизирао да његова влада ипак покушава да убиједи Њемачку да се "предомисли".
 
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за "агресивна дејства", наводећи да никоме не пријети и нема намјеру никога напада, а изјаве о "руској агресији" користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.