latinica  ћирилица
22/01/2022 |  13:02 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Служен парастос за 348 убијених Срба у хрватској акцији "Масленица" (ВИДЕО)

У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос поводом 29 година од страдања српског народа на подручју Равних Котара и на Малом Алану. На данашњи дан 1993. године почела је акција "Масленица" и агресија хрватских оружаних снага на јужне дијелове тадашње Републике Српске Крајине и заштићено подручје УН, у којој је убијено и нестало 348 Срба.
Парастос поводом 29 година од страдања Срба у акцији "Масленица" - Фото: РТРС
Парастос поводом 29 година од страдања Срба у акцији "Масленица"Фото: РТРС

Операција "Масленица" била је један од најтежих удара на тадашњу Републику Српску Крајину од почетка рата, па све до "Олује". На то подсјећа историчар Милан Гулић. И сам се сјећа тог времена из дјечачких дана у родном Бенковцу.

- У Бенковац су се слиле хиљаде избјеглица из равнокотарских села, на Бенковац су пале стотине граната тих дана, и управо због тога акција "Масленица" и тај јануар 1993. године има заиста посебно мјесто у култури сјећања Срба из бенковачког краја, и тако ће остати заувијек - присјећа се историчар Милан Гулић. 

У тој акцији, према подацима Веритаса, убијено је и нестало 348 Срба. Расвијетљена је судбина 337 лица, а међу жртвама су 34 жене и троје дјеце млађе од 12 година. На евиденцији несталих и данас се води 11 лица, од чега шест цивила. Страдала су и српска села - највише Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, а оскрнављени су или порушени културни споменици, гробља и цркве. У периоду од неколико мјесеци након акције у збјеговима је умрло још 165, махом старијих особа.

- Најтеже је оним породицама које још увек нису нашле посмртне остатке, које још увек нису сахраниле свог члана породице, а то у овом случају има још око 11 породица, оне још увек живе у заробљеном времену, за њих још увек нема мира и нису нашле свој мир - каже Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица погинулих и несталих лица "Суза".

Са тог подручја протјерано је више од 10.000 Срба, који су се раселили широм свијета, На том простору живи мали број, углавном старих људи, каже Драгана Ђукић и подсјећа да за ове злочине над Србима још нико није одговарао.

- Нажалост, Република Хрватска и Војска Републике Хрватске прије 29 година својим чином је постигла циљ, а то је да устраши, протера и заувјек уништи та српска села, са циљем да се више никада не врате - додала је Ђукићева.

Након парастоса положено је цвијеће на спомен-плочу страдалим Србима у Ташмајданском парку, уз поруку да се њихово страдање не смије заборавити и да будућа покољења морају знати шта се догодило, да се то више никад не понови.