latinica  ћирилица
22/01/2022 |  13:27 ⇒ 13:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен: У саудијски нападу више од 80 жртава

Број погинулих у ваздушном нападу коалиције предвођене Саудијском Арабијом који је погодио затвор под управом Хута у Јемену повећан је на најмање 80.
Јемен - Фото: AFP
ЈеменФото: AFP

Ваздушни напад био је дио интензивне офанзивне кампање из вазуха и са копна којом је ескалиран вишегодишњи грађански рат у Јемену између снага међународно признате владе коју подржава коалиција предвођена Саудијском Арабијом и побуњеника које подржава Иран, преноси АП.

Медијска канцеларија покрета Хути саопштила је податке о жртвама јучерашњег ваздушног удара и потврдила да спасиоци и даље трагају за преживјелима у рушевинама затворског комплекса у сјеверној провинцији Сада на граници са Саудијском Арабијом.

Љекари без граница саопштили су да је око 200 људи рањено у саудијском ваздушном нападу.

УН су оштро осудиле овај напад у Јемену.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес апеловао је да се "ескалацију мора зауставити".

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом, која се бори против Хути побуњеника, негирала је да стоји иза овог ваздушног напада.

Коалиција је такође саопштила да ракетирана локација није на листи мета које треба избјегавати, која је договорена са УН, нити је пријављена од стране Црвеног крста.

Коалиционе снаге предвођене Саудијском Арабијом боре се против Хути побуњеника од 2015. године и до сада је у борбама страдало више десетина хиљада људи и дјеце.