latinica  ћирилица
22/01/2022 |  13:35 ⇒ 23/01/2022 | 11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови рекорд на српској прузи; Воз достигао 201,5 километара на сат

Воз са мјерним колима Њемачких жељезница за тестирање брзе пруге од Београда до Новог Сада, достигао је брзину од 201,5 километара на сат, речено је Тањугу у Инфраструктури железнице Србије.

Воз је ту брзину достигао у петак у поподневним часовима, како кажу, без икаквих тешкоћа у функционисању и саобраћају.

Први пут брзина од 200 километара на сат остварена је приликом саобраћаја воза за тестирање на дионици брзе пруге између Старе Пазове и Нове Пазове.

Том приликом брзиномер у специјалној локомотиви која је за потребе тестирања брзе пруге у Србији стигла из Њемачке забиљежио је максималну брзину од 201,5 километара на сат.

Тестирање се одвија према утврђеној динамици и биће настављено и наредних дана.

Воз Њемачких железница свакодневно обавља већи број вожњи на првој српској брзој прузи.

У главној жељезничкој станици Београд Центар у Прокопу, у функцији је нова Телекоманда за саобраћај возова великих брзина, односно Диспечерски командни центар, у коме стручне службе Инфраструктуре железница Србије и извођача радова непрекидно прате функционисање саобраћаја на брзој прузи и тестирања која се обављају, кажу за Тањугу у српским жељезницама.

Динамичка тестирања на прузи за брзину до 200 километара на сат од Београда до Новог Сада почела је 17. јануара, а дан касније стигла су и специјална мхерна кола компаније Немачких жељезница, која је ангажована за реализацију овог посла.

Тестирање брзе пруге обавља се фазно и по дионицама дуж цијеле брзе пруге Београд - Нови Сад, а планирано је да ова фаза испитивања траје до 4. фебруара 2022. године.

Тестирања се обављају свакодневно у периоду од 7.00 до 17.00 сати односно у видном дијелу дана и у условима потпуне обуставе жељезничког саобраћаја на прузи Београд - Стара Пазова - Нови Сад.