latinica  ћирилица
22/01/2022 |  17:29 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска препозната као стабилан простор за улагања

Требиње, Херцеговина и Република Српска препознати су као стабилан простор за инострана улагања, истакао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, након састанка са директором компаније "Доа консалтинг" Махмутом Гувеном.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

На састанку у Градској управи у Требињу, којем су присуствовали и градоначелник Мирко Ћурић и директор локалног Аграрног фонда Веселин Дутина, разговарано је о могућностима унапређења привредног амбијента у овом граду и херцеговачкој регији, повезивању овдашњих и турских привредника, као и инвестицијама у пољопривредни, енергетски и туристички сектор.

Кошарац је истакао да је Турска важан спољнотрговински партнер БиХ, те нагласио да су добри односи српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана додатни мотив за наставак и јачање укупне привредне сарадње, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Он је изразио увјерење да ће, на темељу консултација и договора Градске управе Требиња и заинтересованих инвеститора из Турске, бити реализовани одређени пројекти на обострану корист.

- Озбиљни инвеститори из земаља региона, ЕУ и других држава овдје су добродошли, те могу рачунати на потребну институционалну подршку - рекао је Кошарац.

Посебан фокус разговора био је на унапређењу туристичких капацитета у Требињу, при чему је изражена спремност за повезивање са регијом Кападокија, која је захваљујући препознатљивим вожњама балонима, међу водећим туристичким дестинацијама у Турској.

Договорено је да се у наредном периоду, у сарадњи са партнерима из Турске, ради на успостављању поменутог туристичког садржаја у Требињу.

Саговорници су оцијенили да ће изградња аеродрома у Требињу бити од великог значаја за даљи развој туристичког сектора и повећање броја туриста.

С тим увези, наглашено је да ће Градска управа, након завршетка овог пројекта, понудити заинтересованим страним инвеститорима, укључујући и турске, могућност изградње хотелских капацитета реномираних брендова, као и изградње шопинг центра.

С обзиром на повољан географски положај Требиња, број сунчаних дана током године, те медитеранску климу у овом региону, разговарано је о развоју здравственог туризма и успостављању сарадње са медицинским стручњацима из Турске, али и о донацијама медицинске опреме здравственим установама у Херцеговини.

На састанку је указано на заинтересованост турских инвеститора за пољопривредни сектор, посебно за пластеничку производњу, при чему је констатовано да је неопходно обезбиједити и прерађивачке капацитете.

Представницима компаније "Доа консалтинг" представљен је пројекат "Херцеговачка кућа", те препознатљиви херцеговачки производи, укључујући и винску понуду ове регије.