latinica  ћирилица
22/01/2022 |  18:46 ⇒ 23/01/2022 | 11:14 | Аутор: РТРС

Које школе прелазе на онлајн наставу; Одлука на општинским штабовима (ВИДЕО)

У Републици Српској 693 лица заражена су вирусом корона од 1.384 тестираних, а 13 их је преминуло. Због погоршане епидемиолошке ситуације од понедјељка онлајн настава у основним и средњим школама у Требињу, Љубињу и Сокоцу. У осталим школама настава ће се одвијати уз строго поштовање мјера.
Онлајн настава - Фото: илустрација
Онлајн наставаФото: илустрација

У понедјељак почиње друго полугодиште. Да ли ће поједине школе прећи на онлајн наставу, зависи од захтјева штабова на локалном нивоу. Тренутно, настава на онлајн платформама одвијаће се у Требињу, Љубињу и Сокоцу.

- Добили смо захтјеве те три локалне заједнице и упутили писма свим школама, али и локалним заједницама да уколико сматрају да има потребе за обустављањем настава у школским клупама, односно да ђаци иду онлајн, ми ћемо свакако дати те сагласности. Оно што је важно јесте да смо у континуитету у комуникацији, а и даље важи правило као са почетка првог полугодишта да наша одјељења уколико се појави троје или више ђака у разреду да је позитивно, та одјељења иду у изолацију - нагласила је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе.

Повећан број позитивних случајева довео је до нових превентивних мјера у Требињу. Циљ је спречавања даљег ширења вируса.

- Некада дјеца и млади могу бити преносиоци болести, асимптоматски, значи без симптома. Зато су предложили да да се школа на седам дана заустави. Просвјетни радници и директори школа су мишљења да дјеца у овом тренутку неће много изгубити, а ако добијемо нешто више везано за здравље свих становника, сви ћемо бити срећнији - нагласио је Стеван Бекан, начелник кризног штаба Требиње.

У Добоју, али и у Бијељини кажу да су спремни за ново полугодиште. Настава ће се одвијати редовно и уз часове од 45 минута. Након састанка свих предсједника актива школа Српске са ресорном министарком, који је предвиђен за 25. јануар, школе ће добити смјернице и инструкције за рад.

- Час, барем за сада нећемо скраћивати, уколико би се појавио већи број инфицираних, то јесте заражених ученика, евентуално размислићемо о преласку на онлајн наставу - истакла је Тијана Васиљевић - Стокић,  предсједник Актива директора средњих школа регије Добој.

Слично је и у Семберији, истиче Предраг Рачановић, предсједник Актива директора основних школа Бијељина.

- Ми спремно почињемо друго полугодиште, обезбијеђени су сви материјални и технички услови и наравно у обавези смо да се придржавамо свих оних мјера које је прописао Институт за јавно здраврство Републике Српске - истакао је Рачановић.

Тренутна епидемиолошка ситуација захтијева највишу колективну одговорност. Школе, директори школа, радници, али и ученици обавезни су да поштују све мјере. Превентива, као кључна ријеч може изузетно да утиче на даљи ток одвијања наставе.

- Све школе са Сарајевско-романијске регије би требале кренути у понедјељак са наставом, такође ћемо имати прецизније информације о броју ученика и радника, јер ми свакако понедјељком прикупљамо информације о броју ученика које садрже тачан број заражених и оних који су у изолацији, те информације шаљемо Министарству - рекла је Јелена Чанчар,  предсједница Актива директора основних школа Сарајевско-романијске регије и Горњег Подриња.

- Раније је била препорука да се носе маске, овим поласком у школу маске ће бити обавезне, мјере ће бити мало ригорозније и кретање по школи биће смањено, само неопходно, као што је одлазак у тоалет и улазак и излазак из школе, обавезна је и дистанца - нагласио је Александар Миљешић, предсједник Актива директора средњих школа Приједор.

Обавезне маске, дезинфекција руку при уласку у школу, као и дистанца од два метра незаобилазни су услови за реализовање стандардне наставе. Апел за родитеље - потребно је обавезно измјерити температуру прије поласка дјеце у школу, а у случају да буде повишена ученик не би требало да иде на наставу.О томе треба да буду обавијештени учитељи или разредне старјешине.