latinica  ћирилица
22/01/2022 |  18:51 ⇒ 23/01/2022 | 11:14 | Аутор: РТРС

Спремна радна верзија Нацрта закона о мајци; Подршка вишечланим породицама и наталитету (ВИДЕО)

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је припремило радну верзију Нацрта закона о мајци уваживши једним дијелом иницијативу Удружења породица са четворо и више дјеце "4+". Иде у правцу оснивања фонда који би прикупљао средства, а како би се створиле формално-правне претпоставке за финансијску одрживост закона. Иницијатива републичког Удружења породица са четверо и више дјеце "4+", предвиђа и да свака мајка за свако дијете до његове 18. године или док не заврши редовне студије добије одговарајући матерински додатак, у износу од половине просјечне плате у Српској.
Мајке и дјеца (фото:radiobet.eu) -
Мајке и дјеца (фото:radiobet.eu)

Бити најстарији од четверо дјеце није лако, каже Дмитар Кнежевић. Мајци помаже у кућним пословима, а много времена проводи чувајући четверогодишње сестре.

- Често се с њима нечега играм, али исто волим нешто да гледам, обоје је јако забавно - прича Дмитар Кнежевић из Прњавора.

Радном верзијом Нацрта закона о мајци оваквим породицама била би обезбијеђена значајна финансијска помоћ. Ријеч је о иницијативи републичког Удружења породица са четверо и више дјеце "4+", којом је предвиђено да свака мајка за свако дијете до његове 18. године или док не заврши редовне студије добије одговарајући матерински додатак, у износу од половине просјечне плате у Српској. Након тога мајке са троје дјеце добиле би доживотну накнаду или пензију у висини половине просјечне плате, а мајке са четворо и више дјеце у износу једне просјечне плате.

- То би њима умногоме помогло да организују свакодневни живот, активности, да пруже дјеци бољу подршку у образовању, да им пруже могућност да похађају неке ваннаставне активности за које показују афинитете - каже Данијела Кнежевић,  предсједница Удружења породица са четверо и више дјеце "4+", Прњавор.

Више од 10 година, каже Оливера Ђорђић Недић, Удружење "4+" апелује на системско ријешавање подршке вишечланим породицама.

- Демографи кажу да је потребно 56 одсто породица да заврши репродукцију са троје дјеце, 22 одсто са двоје и 22одсто са једним дјететом. Другим ријечима, уколико се задржи статус негативног популационог и миграционог салда у Републици Српској, ми за 10 година нити ћемо имати пореске обвезнике, нити ћемо имати радну снагу. Из породичне перспективе, то је насушна потреба - истакла је Оливера Ђорђић Недић, предсједница Удружења породица са четверо и више дјеце "4+", Добој.

У ресорном министарству наводе – иницијатива Удружења "4+" усвојена је једним дијелом, а очекује се формирање радне групе и коначно усаглашавање овог закона. Иде се у правцу оснивања Фонда како би се омогућила финансијска одрживост закона.

- Финансијска одрживост самог закона је један од најважнијих сегмената неопходних за његово доношење. Примјера ради, само Удружење у основном приједлогу обухвата тражених права наводи износ од милијарду КМ годишње, а у другим опцијама 500.000.000 КМ и у минимуму 300.000.000 КМ на годишњем нивоу - истакли су у министарству породице, омладине и спорта Републике Српске.

Ријеч је, наводе из министарства, о системском приступу који захтијева измјену више законских и подзаконских аката, па би Закон могао да буде упућен у процедуру у другом или трећем кварталу ове године, а да до неопходног усаглашавања других закона у правном систему Републике Српске и његове примјене дође у наредној години.