latinica  ћирилица
22/01/2022 |  19:34 ⇒ 23/01/2022 | 11:13 | Аутор: РТРС

Атентат на Вучића планиран за прву половину фебруара; Српска полиција има и доказе (ФОТО/ВИДЕО)

"Нема повлачења. Побиједићемо их све. Заједно"! Ово је порука Александра Вучића онима који припремају атентат на њега. Европол је МУП-у Србије доставио званичне податке да криминална група, на чијем је челу Радоје Звицер, припрема убисто српског предсједника. За члановима групе расписана је потјерница, а обезбјеђење предсједника Србије је појачано. Стручњаци апелују на сарадњу свих безбједносних служби у региону. Кажу - треба да се упали аларм и код безбједносних структура у Српској.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Криминална група на чијем је челу Радоје Звицер, за прву половину фебруара планира убиство предсједника Србије, Александра Вучића. Под ознаком "хитно" ту информацију званично је, од Европола, добио МУП Србије 14. јануара. За црногорским држављанином и вођом кавачког клана, Радојем Звицером расписана је потјерница. Безбједносне службе раде на откривању идентитета и осталих чланова криминалне групе.

- Припадници МУП и БИА о сваком сазнању обавештаваће Тужилаштво за организовани криминал, али исто тако у сарадњи са војнообавештајним структурама учиниће све да се наш уставни поредак сачува, свакодневни начин живота сачува, али и безбедност грађана и предсједника Србије Александра Вучића - истакао је Александар Вулин, министар унутрашњих послова Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ово није прва, али је до сада најозбиљнија пријетња Вучићу, каже премијерка Србије, Ана Брнабић. Објављујући рат против мафије и организованог криминала, каже , Вучић је навукао бијес Звицера и његовог шефа.

- Не вјерујем да су мислили да ће то да се деси у Републици Србији. То је Александар Вучић изгурао са нашим безбједносним службама. И ми смо у потпуности растурили ту криминалну групу, како у Србији, тако смо им пореметили планове и помрсили рачуне у осталим земљама и уништили бизнис - поручила је Ана Брнабић, предсједница Владе Србије.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик истиче да криминалцима смета јака Србија. Јасно је, каже, да они желе безакоње, насиље и урушену политичку стабилност у Србији.

- Нигдје није забиљежено да мафија на тако гнусан начин покушава да се обрачуна с предсједником државе, као што се то већ годинама ради према Александру Вучићу. Јасно је да разним криминалцима и члановима мафије смета јака Србија, са Вучићем на челу, спремна и одлучна да се бори против организованих криминалних група - поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

А стабилна Србија, која има јаке везе и са истоком и са западом, на мети је и великих сила. Зато не треба искључити могућност, упозорава члан Свјетске асоцијације шефова полиције, Марко Ницовић, да је мафија оруђе у операцијама великих система које за циљ имају промјену односа снага на политичкој сцени.

- Мафија је много пута кориштена од стране обавештајних служби за специјалне операције и акције – обарање режима, државни урад, преврат. Они су употребљиви за пројекте великих система који планирају промену на политичкој сцени - рекао је Марко Ницовић, члан Свјетске асоцијације шефова полиције.

Према истом шаблону сљедећа на удару могла би да буде Република Српска, каже декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци, Предраг Ћеранић. Покушај атентата на Вучића аларм је за безбједносне структуре и у Српској.

- Ниједна пријетња смрћу, поготово високом функционеру, не смије бити занемарена и, како сам већ нагласио, пријетње предсједника Србије не треба посматрати изоловано, што се тиче само Србије. Аутоматски треба полиција да пружи већу заштиту и носиоцима високим функција у Републици Српској, посебно предсједника Додика - поручио је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Удружење судија и тужилаца Србије позвало је да се информације о угрожености предсједника Србије Александра Вучића схвате озбиљно и да се појача степен заштите и највишим функционерима у оквиру јавнотужилачке организације. Подсјећају да је Тужилаштво за организовани криминал, током прошле године разбило клан Беливук-Миљковић, а лица означена као организатори криминалне групе избјегла су хапшење и налазе се у бјекству.