latinica  ћирилица
22/01/2022 |  20:45 | Аутор: СРНА

Дачић: Расписивање парламентарних и локалних избора 15. фебруара

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће ванредни парламентарни избори и локални избори у појединим мјестима бити расписани 15. фебруара, док ће избори за предсједника републике бити расписани највјероватније 2. марта.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Дачић је напоменуо да локалне и предсједничке изборе расписује он, као предсједник Скупштине, док ће предсједник републике расписати ванредне парламентарне изборе, а након образложења Владе Србије да се распишу ванредни парламентарни избори.

Појаснивши да су законски и уставни рокови за расписивање избора различити, Дачић је навео да је циљ већине странака да сви избори буду одржани истог дана, а неки договор је да то буде 3. априла.

Дачић, који је и лидер СПС-а, након састанка са руководством градских и општинских одбора СПС-а из Јабланичког, Пчињског и Пиротског округа, рекао је новинарима да ће СПС подржати Александра Вучића за предсједника републике, ако он буде одлучио да се кандидује.

Лидер СПС-а је поновио да се неће кандидовати за предсједника републике, јер би то значило да "ради у интересу оних који би да сруше Вучића".

Дачић је најавио да ће у наредних неколико дана разговарати са предсједником СНС-а Александром Вучићем о томе како ће СНС и СПС изаћи на изборе, да ли као једна или двије изборне листе, пренио је Тањуг.