latinica  ћирилица
23/01/2022 |  08:02 ⇒ 11:13 | Аутор: РТРС

Моћним четвероточкашима по природним љепотама Лисине (ВИДЕО)

У Мркоњић Граду и Шипову све више је љубитеља ауто-спорта, тачније вожње и такмичења у џиповима. Осим спортско-авантуристичког дружења возача "бијесних" машина, ова врста спорта доприноси и промоцији природних љепота и туристичких потенцијала овога краја.
Четвероточкаши - Фото: РТРС
ЧетвероточкашиФото: РТРС

Група заљубљеника у "бијесне" машине из ова два града, прије 13 година формирала је Ауто клуб "Плива 4 пута 4". У почетку биле су то "рорел" вожње по беспућима планине Лисине и стицање првих искустава у вожњи џипа. Џип је возило за које неме препреке под условом да за управљачем сједи спретан и искусан возач. Возачи "Пливе" своју вјештину доказали су у шампионату Републике Српске и БиХ на којима су освајали шампионске титуле.

Вожња у џиповима по планинским путевима, пуна је авантура и непредвиђених догађаја. Честа су слијетања с пута, заглављивања у блату, води, потоцима... У таквим ситуацијама до изражаја долази довитљивост и спретност возача што и посматрачима и такмичарима даје додатну дозу адреналина.

Ауто-рели спорт је пун авантура, адреналина и изазова, па је све више туриста који долазе у ове крајеве, а који желе да се окушају у спретности управљања џипом по беспућима Лисине и Мањаче. На Штрбини је уређен и полигон за одржавање џипијаде, гдје возачи полажу испит спретности.

Ауто клуб "Плива 4 пута 4" има шездесетак активних чланова и двадесетак симпатизара који помажу рад клуба. Колико је овај спорт популаран, говори и то да на полигону Штрбина и Шиповачке баре такмичење и испит спретности прати и по неколико хиљада посјетилаца.