latinica  ћирилица
23/01/2022 |  08:16 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Њемачка: Командант морнарице поднио оставку

Командант њемачке морнарице Кај-Ахим Шонбах поднио је оставку, након што је изазвао критике коментарима да руски предсједник Владимир Путин заслужује поштовање и да Кијев никада неће вратити Крим.

Послије оштрих критика, Шонбах је понудио оставку, а министарка одбране Кристине Ламбрехт је прихватила. Односи између Кијева и Берлина ни иначе нису сјајни ових дана.

- Замолио сам госпођу министарку одбране да ме са моменталним дејством ослободи задатака и обавеза на мјесту инспектора морнарице - саопштио је вицеадмирал Кај-Ахим Шонбах (56). Додао је да његове "непромишљене изјаве о безбједносној и војној" политици штете функцији коју обавља, морнарици, војсци и Њемачкој.

До одлуке о насљеднику, морнарицу ће предводити досадашњи Шонбахов замјеник контраадмирал Јан Кристијан Как.

У дискусији коју је у Индији организовао један труст мозгова, а чији се снимак појавио на интернету, Шенбах је рекао да је полуострво Крим изгубљено за Украјину, да се "неће вратити, то је чињеница". Он је назвао "бесмислицом" страховања да ће Русија извршити инвазију на Украјину.

Шенбах је изразио разумијевање за руског предсједника Владимира Путина.

- Он заправо хоће поштовање на равној нози. Побогу, показивање поштовања не кошта скоро ништа, баш ништа. Ако мене питате, лако је показати му поштовање које тражи и које вејроватно заслужује - рекао је Шонбах. 

Министарство одбране се дистанцирало од тих изјава наводећи да "садржински и избором ријечи никако не одговарају позицији Министарства".

У поруци на друштвеној мрежи Твитер, Шонбах је истакао да његови коментари изнијети током дискусије у Индији представљају лично мишљење и да нису званичан став Министарства одбране.