latinica  ћирилица
23/01/2022 |  10:26 | Аутор: СРНА

СПЦ - једина канонски призната црква

Патријарх васељенски Вартоломеј подржао је разговору са предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем јединство Српске православне цркве, нагласивши да је лично рашчинио поглавара канонски непризнате Црногорске православне цркве Мираша Дедеића, и то сматра добром одлуком.
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com) -
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com)

На састанку разговорано о унутрашњим приликама у Црној Гори, гдје је патријарх Вартоломеј показао висок ниво информисаности, шаљући поруку да се отворена питања морају рјешавати дијалогом, преноси портал ИН4С.

Патријарх је нагласио да је Српска православна црква у Црној Гори једина канонски призната и да је са забринутошћу пратио настојање бивших власти да отуђе њене храмове и имовину.

Васељенски патријарх је у разговору са Бечићем рекао да очекује да ће га ускоро посјетити Његова светост патријарх српски Порфирије.

Патријарх Вартоломеј је изразио задовољство избором митрополита Јоаникија, као врлог ученика и достојног насљедника митрополита Амфилохија, на чело најстарије епископије СПЦ, чији се континуитет није прекидао више од осам вијекова.