latinica  ћирилица
23/01/2022 |  10:39 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Вучић: Плашим се једностраног приступа Запада

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће све три стране у БиХ заједно сачувати мир јер никоме није до рата, истичући да се плаши неодговорности, неозбиљности, као и једностраног приступа Запада.
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC)

Он је нагласио да сматра лошом поруком увођење америчких санкција само једној страни - Републици Српској или српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

- Ја о свему томе мислим лоше, али наша одговорност мора да буде на највишем могућем нивоу зато што су нам потребни мир и стабилност. Ми најбрже растемо, имамо највеће и најбоље шансе за убрзани развој и напредак и ту шансу не смијемо да пропустимо - рекао је Вучић синоћ за телевизију Пинк.

Он је рекао да је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана на недавном састанку у Анкари питао да ли Бошњаци хоће да граде ауто-пут до Србије или не, пошто Србија већ гради ауто-пут ка Сарајеву, додајући да ће то бити једна од тема трилатералног састанка, који би требао да буде одржан послије избора у Србији.

- Хајде да пробамо да рјешавамо те ствари које људима живот значе, да пробамо да рјешавамо озбиљне ствари и видимо око чега нема потребе ни да разговарамо. Само нам реците да или не - навео је Вучић.

Када је ријеч о сарадњи са БиХ, Вучић истиче да, нажалост, о чему год да се прича са бошњачким представницима, било да је ријеч о заједничким улагањима или о нечему другом, сваки разговор се своди на то да они кажу: "Ма, да, али ви сте починили геноцид".

Према његовој оцјени, слично је и са причама о прослави Дана Републике Српске.

- Кажу да је страшно то што се догодило 9. јануара у Републици Српској. Па шта је страшно? Био дефиле јединица са оним пушкама које они имају, регуларних полицијских јединица. Ја сам питао све међународне представнике о чему се ради? Али зато не пишете шта се десило у Бужиму и Сарајеву, то није важно - указао је Вучић.

Он је рекао да не види зашто би сто пушака у дефилеу био проблем, као ни смисао тих оптужби.

- Да, опростите, метафорички говорим, свако село има толико пушака и у БиХ и у Србији и на сваком другом мјесту. Не разумијем и не могу да схватим шта је смисао свега тога, а одговор друге стране не чујете - навео је Вучић.


Коментаришући недавне увреде и пријетње Бошњацима у Прибоју, он је нагласио да то више никад не смије да се понови.

- Ми морамо да покажемо поштовање према Бошњацима. Наше је да поштујемо џамије, као што од њих треба да тражимо да поштују цркве. Треба и да размишљамо о томе како да економски гурамо земљу напред и да заштитимо сваког Бошњака у Србији који се осећа угроженим - поручио је Вучић.