latinica  ћирилица
23/01/2022 |  12:05 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Изетбеговићева изјава - одраз неприхватања дејтонске БиХ

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића о страху од Милорада Додика и Драгана Човића у Предсједништву јесте одраз његовог неприхватања дејтонске БиХ и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три равноправна народа.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Све оно што раде Бакир Изетбеговић и СДА јесте разбијање дејтонске БиХ и покушај да се и у миру покушају остварити њихови ратни циљеви, то јесте оца Бакира Изетбеговића, Алије, а то је БиХ у којој постоје права само за Бошњаке, а Срби и Хрвати немају никаква права, и у којој Република Српска уопште не постоји - рекао је Ковачевић за портал Алтернативне телевизије.

Он је додао да је то апсолутно неприхватљиво.

- Бакир Изетбеговић позива на коалицију Бошњака и, како он каже, "одговорних Хрвата и Срба", гдје мисли на опозицију из Републике Српске, који треба заједно са Бакиром раде на остваривању таквих ратних циљева његовог оца Алије Изетбеговића. То је нешто што грађани у Републици Српској и српски народ и те како добро разумију - истиче Ковачевић.

Он је додао да руководство Српске неће одустати од борбе за права Републике Српске.

- Од тога нећемо никада одустати без обзира на Бакира Изетбеговића, на било какве санкције и без обзира на било чије и било какве жеље - каже Ковачевић.

Коментаришући оптужбе Изетбеговића на рачун Милорада Додика да "прави раздор међу Хрватима и Бошњацима", Ковачевић је рекао да су Бошњаци 26 година радили све на томе да Хрвати остану без било каквих права.

- Оно што је највидљивије јесте тај избор хрватског члана Предсједништва и видимо да већ у три мандата Хрвати нису у могућности да изаберу свог члана Предсједништва, већ Бошњаци бирају два члана Предсједништва. То је нешто што је и Хрватима у БиХ потпуно јасно и из тог разлога заједно са Србима инсистирају на борби на поштовање Дејтонског споразума и равноправности три конститутивна народа - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је само кроз равноправност два ентитета и три конститутивна народа могуће да БиХ постоји.