latinica  ћирилица
23/01/2022 |  17:00 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Кошарац: Санкције АТВ-у још један доказ малигног утицаја страног фактора у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара и члан Предсједништва СНСД Сташа Кошарац изјавио је да САД немају ниједан доказ на основу којег би могле да оправдају увођење санкција бањалучкој Алтернативној телевизији.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Санкционисање једног медија не може се протумачити никако другачије осим као директан удар на слободу медија и гушење слободе говора и јавне ријечи. Посебно је лицемјерно то што такве санкције долазе од земље која свима држи слово о демократији и слободи медија - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, забрињавајућа је чињеница да је у случају АТВ-а изостала јасна подршка медијске заједнице у цијелој БиХ.

- Нажалост, примјетан је изостанак новинарске солидарности, што није био случај када су мета напада били неки други медији из Републике Српске или Федерације БиХ. Мишљења сам да је требало да сви медији, барем из колегијалних разлога, оштрије реагују и осуде увођење санкција АТВ-у, јер данас је то ова медијска кућа, а сутра може бити било који други медиј - навео је Кошарац за Срну.

Он је нагласио да санкције АТВ-у представљају још један у низу доказа малигног утицаја иностраног фактора у БиХ.

- Странци афирмишу искључиво медије који су под њиховом контролом и на њиховом платном списку, а који се у домаћој јавности представљају као наводно независни. То је подвала и превара! Такође, нисам примијетио да су странци иједном ријечју осудили говор мржње и ратнохушкачку реторику која долази из федералних медија, већином са сједиштем у Сарајеву - констатовао је Кошарац.

Он је напоменуо да бањалучка АТВ, у складу са најбољим новинарским праксама и професионалним стандардима, пружа могућност свим актерима у јавном животу да изнесу своје ставове о релевантним темама.

- Не постоји ниједан разлог нити доказ на основу којег САД може да оправда срамне санкције АТВ-у - поручио је Кошарац.