latinica  ћирилица
23/01/2022 |  19:03 ⇒ 24/01/2022 | 08:01 | Аутор: РТРС

Београд тражи коначан одговор од Сарајева - Да ли ће градити аутопут до Вишеграда? (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ пропали пројект, а најбоље рјешење је, каже, да се Бошњаци, Срби и Хрвати раздвоје на цивилизован начин. Срби неће "почети рат да би се отцијепили", истиче Додик, али је поновио да је најбоље раздвојити се "ако се не може живјети заједно".
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић каже да никоме није до рата – ни Хрватима, ни Бошњацима, а поготово не Србима и да ће сви заједно сачувати мир у БиХ.

Успротивио се америчким једностраним санкцијама Републици Српској и Додику. Подржао је двоструку трилатералу Хрватске, Турске и Србије са представницима конститутивних народа о рјешавању нагомиланих проблема у БиХ. Но, да ли ће до разговора доћи и како ријешити кризу у БиХ?

Од тренутка када је наметнути закон Валентина Инцка покренуо лавину, а Републику Српску натјерао да крене у одлучну борбу за повратак одузетих надлежности, отворено је још акутно питање – какви су сценарији пред БиХ!? Поларизована је унутрашња и међународна сцена! Различити западни емисари ужурбано походе Сарајево, из којег, за разлику од Бањалуке и Мостара, све чешће одзвањају ратне трубе. На понизне сарајевске позиве да се Српска и српски званичници казне, брзопотезно је и углавном очекивано, реаговала Америка. И додатно уздрмала, ионако трусно бх. тло. Предсједник Србије  Александар Вучић смирује тензије. Разговори и договори су, каже, једино рјешење.

- Сви заједно ћемо сачувати мир. Никоме није до рата ни Србима, ни Бошњацима ни Хрватима. Плашим се неодговорности, плашим се неозбиљности, плашим се једностраног приступа Запада. Мислим да је лоша порука санкције само једној страни Републици Српској или Милораду Додику, и о свему томе мислим лоше али наша одговорност мора да буде на највишем могућем нивоу зато што је нама потребан мир - поручио је Вучић.

Запитао је Сарајево, али првенствено међународне званичнике с којима је у међувремену разговарао, шта је било спорно 9. јануара када су регуларне полицијске снаге у свечаном дефилеу, прошле улицама Бањалуке? И зашто су остале "невидљиве" формације које су парадирале Бужимом или Сарајевом!? Одговор, очекивано, није добио! Али јесте потврду раније иницијативе турског предсједника Реџепа Таипа Ердогана да се на састанку двоструке трилатерале (предсједника Србије, Хрватске и Турске са лидерима три конститутивна народа), опет договором, а не оружјем, кризна питања у БиХ покушају ријешити. Па и оно о аутопуту Београд - Сарајево – Београд, који се с лијеве стране Дрине увелико гради, а у БиХ и даље само "планира".

- Уколико нећете да градите пут Вишеград – Сарајево, дајте само нам то реците коначно. Јер ми ћемо за годину и нешто дана да завршимо комплетних 19 километара од Кузмина до Сремске раче ка Бијељини, они нису ни почели. Ево ми ћемо да дамо 100 милиона евра Републици Српској да се изгради до Бијељине, све је у реду и то смо договорили, али дајте реците нам хоћете ли да градите или не - пита Вучић.

Но из Сарајева би радије да разграђују. Од Дејтонског споразума, па до кумовских веза и чак родитељских аманета, којима су раније поносно клицали. Чим је Ердоган споменуо двоструку трилатералу, из "мирољубивог" и "демократскољубивог" Сарајева параноично су мобилисани сви јуришници. Клановски и страначки! СДА и лидер Бакир Изетбеговић кума Ердогана нису баш најбоље "разумјели". Ријеч је, кажу, о погрешној интерпретацији! Неке друге сарајевске "јуноше" – "аманет" су отворено "преусмјериле" из Анкаре ка Вашингтону. Баш као да је БиХ њихово и само њихово власништво. Ако већ не може бити договора, најбоље рјешење је да се Бошњаци, Срби и Хрвати раздвоје на цивилизован начин, јасан је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

За шпански Ел Мундо каже да је БиХ "пропали експеримент странаца" који би и даље да експериментишу са "једином колонијом у Европи". Ако нема Дејтонским споразумом обавезујућег консензуса, неће и не може бити ни унитаризације. Нити доминације Бошњаког над друга два народа, чему се Сарајево уз помоћ протектора, нада!

За разлику од Турске, и источних и западних комшија који не бјеже да се у рјешавање бх. проблема, инволвирају само политички, Америка и дио Европе, чине то оперативно, каже Додик. И агресивно – што је драстична разлика.

- Спреман сам да учествујем у тим разговорима али нисам спреман да прихватим изговоре Бакира Изетбеговића . Они бјеже од тих договора, не смију од Американаца и Британаца. Ја немам ништа против политичког разговора и са америчким представницима, нисам против тога да у тој трилатерили буде неко други - поручио је Додик.

Али да се рјешења договорају као у свим демократијама, а не измољено туторски намећу – према сарајевским интенцијама. И жељама! Аналитичар Мехмедалија Нухић нема дилему!

- Извор свега - политички ставови појединаца који несумњиво воде једну популацију бошњачко муслиманску на пут гдје се мисли и подразумијева да је БиХ земља муслимана односно Бошњака и да са свим њиховим нормама и увсловима живота треба да живе мањине, а да они као већина диктирају те услове нормалног живота - додао је Нухић.

Некада су Сарајеву насушно требали султан или везири, потом аустроугарски намјесници, а сада разни високи легитимни и нелегитимни представници и амерички изасланици, само да би дошли до циља, подсјећа Александар Павић!

- Нису одустали од снова које су имали 90-их година. Циљ им је истовјетан централизација БиХ под геслом грађанске БиХ што је у ствари друго име за БиХ, какву је замислио Алија Изетбеговић у Исламској декларацији. На њихову жалост то више није једнополарни свијет и Срби сад имају врло јасне савезнике и то је њихова посебна мука! - сматра Павић.

Како тренутно ствари стоје, БиХ ће још да тавори и грца у проблемима. Јер док Српска незаустављиво прелази баријере у повратку одузетих надлежности, из сарајевске котлине куља нетрпељивост према баш свим опонентима њихове политичке искључивости – унитаризма и квази – грађанштине. Сарајево по уходаном сценарију, црта мете свим неистомишљеницима.

Не тако давно таргетирана је била само Србија. Потом Русија, па Кина, Хрватска, Словенија, па Мађарска, сада и Турска… и док се листа шири, је ли можда рјешење да уз силне бриселске и вашингтонске емисаре сви побројани именују и своје, који ће "крстарити" бх. тлом!? Или је пак рјешење конструктиван договор три народа у БиХ, за шта интерес и из Бањалуке и из Мостара – итекако постоји!