latinica  ћирилица
24/01/2022 |  07:40 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Станојевић: Дијаспора може да пробија блокаде о ономе што је битно за Српску

Предсједник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић изјавио је да је све што долази из Републике Српске према дијаспори позитивно и да потези институција Српске указују на то да постоји снажна воља и жеља за јачањем свих веза са људима у расејању.
Драган Станојевић - Фото: РТРС
Драган СтанојевићФото: РТРС

Станојевић је рекао да Република Српска мора да прецизира стратешке циљеве и направи анализу о томе шта дијаспора може да уради, односно у чему може да помогне.

- Република Српска треба да формира став и попише ствари које су јој важне, сервира их кроз представништва, тако да наши људи који су у дијаспори то знају, лобирају и пробијају блокаде о ономе што је битно за Српску - рекао је Станојевић за "Глас Српске".

Он је указао да дијаспора може да буде стратешки партнер државе и да са Републиком Српском имају обострану, веома добру комуникацију.

- Све ово што доживљава Српска, ако би се анимирала дијаспора, односно наше расејање, као ономад када су нас бомбардовали, кад смо добијали стално билтене о дешавањима у тадашњој Југославији, имали би, као и тада, информације са којима бисмо могли да идемо и у медије - рекао је Станојевић.

Он каже да привредна и културна сарадња трају, али да није довољно искоришћена у политичком сегменту.

- Имамо доста наших успешних људи који имају јаке везе, како у западним тако и у источним државама. То матица није довољно искористила, јер је веома битно да, када имате медијску кампању која оцрњује Српску или Србију, имате наше људе који знају у датом тренутку шта треба пренети тамошњим медијима - рекао је Станојевић.

Он каже да је дијаспора подржала одлуку Владе Српске за успостављање и вођење Регистра дијаспоре, те да су позвали појединце, удружења и остале широм свијета да се упишу у овај регистар.

Станојевић истиче да у Српској постоји воља за анимирањем дијаспоре, укључивањем у политички живот, да буду сагледане жеље и прихваћене.

- Генерално, људи који су из Српске у дијаспори су већи борци и родољуби. Ми то веома добро видимо и препознајемо. Било би добро да дође до наставка прича са претходних форума дијаспоре који су одржани у Бањалуци, али и нових окупљања тог типа, односно зближавања Србије и Српске, односно матица и дијаспоре - рекао је Станојевић, који је и предсједник Покрета "Родољуби отаџбине и дијаспоре".