latinica  ћирилица
24/01/2022 |  09:16 | Аутор: СРНА

Борељ: Европске дипломате за сада остају у Украјини

Европска унија тренутно не планира да изда наредбу породицама дипломата да напусте Украјину, изјавио је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ.

Изјава Бореља услиједила је након што је Вашингтон најавио такав потез, упозоравајући да би Русија, наводно, "могла у било ком тренутку да изврши напад на Украјину".

- Нећемо учинити исто, јер нам нису познати било какви конкретни разлози. Међутим, /амерички државни/ секретар /Ентони/ Блинкен ће нас обавијестити - рекао је Борељ новинарима по доласку на састанак са министрима спољних послова ЕУ у Бриселу, којем ће, вјероватно, присуствовати Блонкен путем интернета.

Борељ је истакао да се преговори настављају и додао да не види разлог за напуштање Украјине "осим ако Блинкен не да информацију којом се оправдава такав потез", јавио је Ројтерс.

Амерички Стејт департмент објавио је наредбу породицама дипломата да напусте Украјину, док предсједник Џозеф Бајдан разматра опције за јачање војног присуства САД у Источној Европи поводом гомилања руских снага.

Наређење дозвољава да дипломате стациониране у Амбасади САД у Кијеву добровољно напусте земљу.

Кремљ је више пута демантовао наводе да Русија планира инвазију на било коју земљу.