latinica  ћирилица
24/01/2022 |  11:50 ⇒ 15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО стављен у стање приправности

НАТО савезници ставили су данас своју војску у стање приправности и послали додатне бродове и авионе-ловце у своје базе на истоку Европе.

Претходних дана, бројне чланице Сјеверноатланске алијансе су објавиле процјене која се тиче актуелне ситуације или предстојећих распоређивања снага, наводи се на сајту НАТО.

Данска шаље фрегату на Балтичко море и спремна је да пошаље четири авиона Ф16 у Литванију, као подршку НАТО мисији у региону.

Шпанија ће послати бродове који ће се прикључити поморским снагама НАТО и разматра слање авиона-ловаца у Бугарску. Француска је изразила своју спремност да пошаље трупе у Румунију које су под командом НАТО.

Такође, Холандија шаље два авиона Ф35 у Бугарску од априла, како би помогли активностима НАТО у региону и ставиће брод и копнене јединице у стање приправности.

И САД су, такође, ставиле до знања да разматра повећање војног присуства на источном краку Алијансе.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је рекао да поздравља напоре савезника да ставе на располагање додатне трупе Алијанси.

- НАТО ће наставити да предузима све неопходне мјере да заштити и одбрани све савезнике, уједно јачајући источни дио Алијансе. Увијек ћемо одговорити да било какво безбједносно погоршање у нашем окружењу - рекао је Столтенберг.