latinica  ћирилица
24/01/2022 |  12:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Огласила се Русија: Узвратићемо

Распоређивање америчких трупа у балтичким државама и источној Европи могло би довести до ескалације, каже шеф Државне думе за одбрану Андреј Картаполов.
Руска војна машинерија (Фото: Sputnik/Evgeny Biyatov) -
Руска војна машинерија (Фото: Sputnik/Evgeny Biyatov)

Њујорк тајмс је јуче објавио, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, да предсједник САД Џо Бајден размишља о распоређивању америчких трупа, борбених авиона и ратних бродова у балтичким државама у источној Европи.

Како је лист навео, америчка администрација разматра слање "неколико хиљада" америчких војника.

- Управо ово прераспоређивање трупа и војно јачање ће бити узрок ескалације и напетости у региону. Сада је јасно ко је заинтересован за ескалацију ситуације, а ко наставља да је дестабилизује – то су САД. За нас је ово наравно, алармнтна ситуација - рекао је Картаполов.

Како је нагласио, Русија неће оставити ове акције без одговора и предузеће адекватне мјере да одговори на све веће пријетње.

Подсјетимо, савезници НАТО-а ставили су данас своју војску у стање приправности и послали додатне бродове и авионе-ловце у своје базе на истоку Европе.

Русија не одустаје од својих захтева за НАТО

Како је потврдила портпаролка МИП Русије Марија Захарова, Москва не мијења своје захтјеве које је већ изнијела Западу.

- Ово је наш став и тај став остаје непромијењен - одговорила је она на питања новинара.

Како је навела, Москава је одлучила да објави нацрте споразума које је предала САД и НАТО, јер је у прошлости наилазила на "измишљене приче", као и на "промјене у позицијама, као и другим нијансама".

Москва је тражила правно обавезујуће гаранције НАТО да ће блок престати да се шири на исток и да ће се вратити на границе из 1979. године.

На питање шта то значи за Бугарску и Румунију, које су се придружиле НАТО послије 1997. године, МИП наводи да Русија жели да се сва страна опрема и војска повуку из тих земаља.

- Ријећ је о повлачењу страних трупа, опреме и наоружања, као и о другим корацима са циљем враћања ситуације на стање из 1997. године у земљама које нису биле чланице НАТО у то вријеме. То укључује и Бугарску и Румунију - истакао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.