latinica  ћирилица
24/01/2022 |  13:24 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Новић: Најозбиљније схватити најаве о атентату на Вучића (ВИДЕО)

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић рекао је да информације о припремама атентата на предсједника Србије Александра Вучића треба схватити најозбиљније, јер се сви који се истински обрачунавају са криминалом и мафијом доводе у ризик, као што је било и са премијером Србије Зораном Ђинђићем.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

- Ових дана јавна сцена је усијана око могућег или припреме атентата на предсједника Србије Александра Вучића и то није велико изненађење. Дуго времена се унутар неких кругова у БиХ шушкало да има лица и са територије БиХ која у најмању руку помажу и дјелују у том правцу - рекао је Новић, некадашњи директор Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Он је упитао какво је изненађење да се на Вучића припрема атентат када је ријеч о човјеку који тренутно неспорно има изузетну улогу у региону и цијелој Европи.

- С друге стране, треба имати у виду чињеницу да обрачун који Србија води са мафијом увијек доводи до ризика, односно припрема убистава највиших личности. Тако се десило и са бившим премијером Зораном Ђинђићем у датом тренутку када је покушао да се обрачуна са криминалним круговима који су већ били овладали дијелом државног система Србије - подсјетио је Новић.

Истакао је да се мора схватити да је читав Балкан у овом тренутку највише окупиран дрогом и њеним путевима.

- Прави картели владају на овим просторима. Уносе огроман новац који желе да оплоде, да га оперу, улажући у некретнине у различитим подручјима. Они ће учинити све да се на најгрубљи начин обрачунају са свима који се дрзну да на било који начин воде борбу против тог криминала - напоменуо је Новић.

Наглашава, да се борба против корупције на овим просторима не смије занемарити и додаје, да му се чини да је БиХ већ ушла у црвену зону корупције и криминала.

- Бојим се да је већ одавно присутан криминал бијелог оковратника, јер у БиХ имате низ судских процеса. У ФБиХ се воде процеси против највиших функционера и на нивоу БиХ - од министра безбједности Селме Цикотића, преко директора ОБА Османа Мехмедагића против кога се воде двије-три истраге, премијера ФБиХ Фадила Новалића и низ других званичника - навео је Новић.

Он је додао, да му се чини да то никога од међународних званичника не забрињава.

Новић јкаже да се, са друге стране, уводе санкције за један број људи из Републике Српске, од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и неких других, а да судови немају ништа чиме би егзактно могли доказати да су они у корупцији.

- Све су то апсурди који се дешавају у и око БиХ - закључио је Новић.