latinica  ћирилица
24/01/2022 |  15:53 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Зељковић: Све већи број хоспитализованих у УКЦ-у Српске (ВИДЕО)

Начелница Ургентног центра Универзитетског клиничког центра Републике Српске Славица Зељковић рекла је данас да је епидемиолошка ситуација погоршана и да се од почетка године све већи број хоспитализованих пацијената.
Славица Зељковић - Фото: РТРС
Славица ЗељковићФото: РТРС

Зељковићева је рекла да је од сутра планирано отварање шестог спрата, те да је простор обезбијеђен, а тимови спремни.

Она је навела да су на почетку јануара били углавном амбулантни, лакши пацијенти, а да је сада све више хроничних болесника са низом придружених болести који одмах по пријему захтијевају хоспитализацију.

- У петак на суботу смо имали укупно 50 хоспитализованих пацијената на ковид одјељењу - рекла је Зељковићева.

Тренутно је хоспитализовано укупно 307 пацијената, од којих половина захтијева кисеоничну подршку. Капацитете пуне особе старије животне доби, са удруженим обољењима, чија је клиничка слика изузетно тешка, навела је Зељковићева.

Она је истакла да је велики број радника УКЦ-а заражен, те да је тренутно више од 250 медицинара на боловању.

- Трудимо се да одржимо и пружимо максималну услугу, а грађане молимо и апелујемо на разумијевање јер морају дуже чекати на прегледе, да буду стрпљиви када дођу. Апелујемо и даље на поштовање епидемиолошких мјера онако како је Институт и Министарство здравља прописало и апелујемо на вакцинацију - рекла је Зељковићева.

Абдоминални хирург Горан Јањић, који ради у ковид и нековид систему, истакао је да, упркос погоршању епидемиолошке ситуације, захваљујући раду и ентузијазму свих у УКЦ-у, успијевају да одговоре свим задацима.

- За сада успијевамо да одржавамо континуитет и редовног и ургентног програма - рекао је Јањић.