latinica  ћирилица
24/01/2022 |  16:06 ⇒ 16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

У Италији почели избори за новог предсједника државе

У Италији је данас почео процес избора новог предсједника државе, а актуелни премијер Марио Драги сматра се фаворитом.
Марио Драги (Фото: Gabor KOVACS/European Parliament) -
Марио Драги (Фото: Gabor KOVACS/European Parliament)

Како преноси агенција Ројтерс, међу италијанским политичарима постоји забринутост да би резултат могао да изазове нову политичку неизвјесност у трећој највећој економији еврозоне, која се суочава са поновним порастом инфекција и смртних случајева од посљедица  вируса корона.

Око 1.009 чланова два дома парламента, Дома посланика и Сената, и представници регија и аутономних покрајина почели су да гласају у 15:00 сати по локалном времену у првом кругу избора за насљедника Серђа Матареле.

Марио Драги, који се сматра фаворитом, не може да врши обе функције, а у Риму већ недјељама трају преговори о томе како ће наставити са радом његова влада у којој су заступљене готово све велике странке у парламенту.

Премијер Драги је на челу владе националног јединства и јасно је ставио до знања да би волио да преузме функцију предсједника.

Међутим, у неким партијама се двоуме да ли да га подрже из страха да би његов одлазак из владе могао да изазове политичка превирања и превремене изборе.

- У овом тешком тренутку било би опасно смијенити Драгија с мјеста премијера - рекао је Матео Салвини из десничарске Лиге.

Бивши премијер Силвио Берлускони саопштио је у суботу да повлачи кандидатуру, а ни десничарске странке, као ни љевичарске се још нису договориле о заједничком кандидату.

Због тога је мало вјероватно да ће одлука бити донесена првог дана гласања, а с обзиром да је побједнику тајног гласања у парламенту потребна двотрећинска већина у било којем од три круга избора.

Међу онима који се сматрају могућим кандидатима су још бивши предсједник доњег дома парламента Пјер Фердинандо Касини, бивши премијер Ђулијано Амато и предсједница Сената Марија Елисабета Алберти Каселати.