latinica  ћирилица
24/01/2022 |  16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшен Задранин због пријетњи Пленковићу

Задарска полиција ухапсила је 72-годишњег М.Ћ. из Бришева, код Задра, због пријетње упућене премијеру Хрватске Андреју Пленковићу на Фејсбуку.
Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr) -
Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr)

Против њега је подигнут оптужни приједлог због "нарушавања јавног реда и мира, вријеђањем и омаловажавањем" премијера, јавља Index.hr.

Полицијска управа у Задру је навела у саопштењу да је спровела истрагу над 72-годишњим и 49-годишњим мушкарцем који су упутили пријетње премијеру Андреју Пленковићу, преноси Хина.

Такође, како се наводи у саопштењу, полиција је одбацила као нетачне тезе које су пласиране у јавности, а које алудирају на то да је премијер укључен у поступање полиције.

Како су навели, ријеч је о редовном поступању полиције у оквиру службене дужности, те је на надлежном суду да донесе коначну одлуку.

Странка ГЛАС је реагујући на инцидент у саопштењу навела да Пленковићева влада користи "опскурни Закон о прекршајима против јавног реда и мира" и да "малтретира грађане".

- Андреј Пленковић већ дуже вријеме озбиљно кокетира с аутократским склоностима, а хапшење 72-годишњег Задранина због вријеђања и омаловажавања премијера на друштвеним мрежама опасан је знак да је све отишло предалеко - наводи се у саопштењу странке ГЛАС.

Додају како је подлога за "овакво недопустиво поступање и малтретирање грађана застармели Закон о прекршајима против јавног реда и мира".

ГЛАС оцмењује да је тај Закон препун нелогичности, а између осталог забрањује вријеђање и омаловажавање државних тијела и службених особа, и за то предвиђа једнаке казне као и за, рецимо, неовлашћено пуцање из ватреног оружја.

Оптужени је испод објаве о доласку предсједника владе у Масленицу, поводом обиљавања 29 година од операције Масленица, из 1993, на Фејсбук профилу једног задарског портала написао да би Пленковића требало дочекати поквареним јајима.

- Треба га дочекати поквареним јајима, њега и његове полтроне. Нико није толико понизио и издао Хрвате. Нарцисоидни јадник - написао је 72-годишњак у свом коментару објављеном 20. јануара на порталу Kalelarga info.