latinica  ћирилица
24/01/2022 |  16:52 ⇒ 17:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Сњежни покривач прекрио Грчку од Акропоља до острва на југу (ФОТО)

Сњежни покривач прекрио је данас Грчку, од Акропоља изнад Атине до острва на југу, зауставивши саобраћај, вакцинацију против ковид-19 и школе.

Жељезнички и аутобуски саобраћај у престоници су обустављени, пренио је Ројтерс.

Затворени су објекти за вакцинацију у ширем региону Атине и на оближњем острву Евија, рекли су здравствени званичници.

Више од 46.000 школа је затворено, а ученици су прешли на учење на даљину.

Ланци за снијег су обавезни за аутомобиле на многим путевима, док је камионима забрањено кретање на главном аутопуту који иде сјеверно од Атине, пренио је АП.

 Отказано је неколико домаћих и међународних летова до аеродрома у Атини, док је саобраћање метроа до аеродрома дјелимично обустављено, јер дио трасе иде изнад земље.

Власти су позвале јавност да избјегава путовања која нису неопходна до сутра увече.

Органи цивилне заштите успоставили су координационе центре са ватрогасном службом, полицијом, оружаним снагама и локалним властима за рјешавање проблема, ако се појаве.

Грчка метеоролошка служба саопштила је да ће захлађење вјероватно потрајати до сриједе.

Обилан снијег пао је јутрос у планинско-морској грчкој области Пилион, а сав у бијелом је и Волос, главни град грчког округа Магнезија.

Са сњежним падавинама суочени су и Споради, чија су сва три острва од јутрос прекривена снијегом, а сњежне падавине се настављају несмањеним интензитетом, пренио је грчки портал "Катимерини".

У планинском подручју Пилиона, сњежне падавине су веома интензивне, а градоначелник мјеста Загора поручује да се очекује доста снијега у овом подручју.

Школе у општини Јужни Пилион данас и сутра су затворене након одлуке градоначелника Михалиса Ицикоса донијете због сњежних падавина и мраза.

Када је ријеч о Спорадима, на Скопелосу и Алонисосу висина снијега достиже на многим мјестима и до 30 центиметара, посебно на планинским превојима, док у граду Скопелос износи 20 центиметара.

Школе су затворене, али су путеви отворени.

На Скијатосу је снег достигао 20 центиметара, али су, према ријечима градоначелника Теодора Цумаса, сви путеви проходни.

У сусједној Албанији све основне и средње школе затворене су на три дана због хладног времена.

Власти су савјетовале људе да не возе аутомобиле.

На истоку Албаније температуре су достигле -17 степени, због чега су поједине области изоловане и постоје проблеми у снабдијевању струјом и водом.

Многи рурални путеви су блокирани.