latinica  ћирилица
24/01/2022 |  18:47 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Нови холивудски филм о немирима на Капитолу

Немири на Капитол Хилу 6. јануара 2021. године које је актуелни предсједник САД назвао „најгорим нападом на америчку демократију од грађанског рата“ биће тема холивудског филма под називом "Ј6".
Нереди на Капитол Хилу - Фото: AFP
Нереди на Капитол ХилуФото: AFP

Сценарио и режију потписује Били Реј који је радио на филмском серијалу "Игре глади", "Терминатор", а продуцирао је чувени филм "Не гледај горе" редитеља Адама Мекија.

Реј је истакао да је инспирацију за "Ј6" пронашао у причама полицајаца и других представника закона који су покушали да зауставе немире.

- Циљ ми је да представим овај важан дан из перспективе оних који су били његов саставни дио - рекао је редитељ.

Редитељ ће заправо приказивати све из перспективе полицајаца који су тада бранили упад народа на Капитол. То је изазвало бројне опречне реакције америчких грађана узевши у обзир да холивудска продукција није наклоњена Трампу, те не вјерују да ће филм бити реалан приказ догађаја који су се догодили 6. јануара 2021. године. Други жељно чекају премијеру филма.

Тог 6. јануара 2021. године више од двије хиљаде присталица тадашњег предсједника Доналда Трампа упало је у зграду Капитола у Вашингтону са циљем да зауставе заједничку сједницу Конгреса да формализује побједу новоизабраног председника Џоа Бајдена на предсједничким изборима 2020. године.

Петоро људи погинуло је током протеста, укључујући и Трампову присталицу Ешли Бебит, коју је упуцала полиција када је покушала да уђе у одају Представничког дома, и полицајца Капитола који је умро од можданог удара дан након што је био попрскан сузавцем током побуне.

Више од 140 полицајаца је поврijеђено током нереда, од којих су четворица у међувремену извршила самоубиство.