latinica  ћирилица
24/01/2022 |  18:56 ⇒ 25/01/2022 | 07:17 | Аутор: РТРС

Посљедњи покушај за договор Бошњака и Хрвата (ВИДЕО)

Иако је крајем прошле године изгледало да је, због супротстављених бошњачких и хрватских ставова, пропала изборна реформа под медијацијом америчко-европских посредника, према незваничним најавама, Метју Палмер и Ангелина Ајнхорст требало би поново да дођу у БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Из Републике Српске су спремни подржати сваки договор Хрвата и Бошњака који гарантује легитиман избор српских делегата у федерални Дом народа, уз став да се за члана Предсједништва из Српске бира Србин и остали, искључиво директно.

Иако нема службене потврде, Палмер и Ајнхорст стижу ове седмице у БиХ у посљедњем покушају да испослују договор Бошњака и Хрвата о измјени Изборног закона. Времена је мало, а позиције заковане. Могућ је чак и бојкот општих избора.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је раније да су "мале шансе за успјех договора о реформи Изборног закона, али да неће одбити пријатеље из међународне заједнице".

Предсједник ХДУ Миро Грабовац Титан рекао је да хрватски представници не би требало да иду на изборе ако не буде усвојен њихов приједлог.

Уочи доласка америчко-европских медијатора, странке окопљене око ХНС поручују да не пристају на смањење овлашћења федералног Дома народа, јер би нестали као политички фактор.

С друге стране, бошњачке партије са сједиштем у Сарајеву траже редукцију тих овлашћења, јер сматрају да Хрвати тиме блокирају Федерацију.

- Ревизија домова народа је апсолутно неприхватљива, а легитимно представљање и конститутивност народа је прихватљива за хрватску преговарачку страну и то је нешто испод чега не можемо ићи - истиче Иван Вукадин, предсједник ХНС-а БиХ.

Избор два члана Предсједништва из ФБиХ више од деценије оптерећује бошњачко-хрватске односе. Хрвате "жуља" Комшић, Бошњацима одговара модел у коме свако бира свакога без обзира на националност, при чему рачунају на потпуну бројну надмоћ у том ентитету.

Због сигнала из ЕУ да се Хрватима омогући легитиман избор, лидер СДА предлаже индиректан избор чланова Предсједништва у бх. парламенту што би Бошњацима омогућило да изаберу своје Хрвате и Србе.

- Од Додика очекујем да помогне Човићу и Хрватима, да то не буде само на вербалном нивоу и тапшање по рамену. Дакле, ако желе да помогну Хрватима и ХДЗ-у само треба да се врате на раније позиције на којима су били а то је да се приступи индиректном избору члана Предсједништва, да се не иде директно - рекао је Изетбеговић.

Додик је рекао да је Изетбеговић тражио да се у Парламенту бирају сви чланови Предсједништва.

- То значи и Србин, односно представника Републике Српске да бира ПС БиХ што је мени нелогично. Могу да прихватим да је то његов легитимни захтјев, али ми кажемо не, нећемо о томе да разговарамо, то је за нас неприхватљиво - истакао је Додик.

Ако политички представници Бошњака и Хрвата усагласе начин избора чланова Предсједништва и ако рјешења за избор Дома народа у федералном парламенту уважи политичка права Срба, српски посланици у ПС БиХ подржаће измјене Закона, каже Додик.

- Што се тиче Дома народа тражимо гаранције да тамо гдје су концентрисани Срби имају право да изаберу своје политичке представнике. То рјешење ако дође и ми ћемо гласати за њега, ако нема рјешења за Дом народа нећемо гласати ни за Предсједнштво - истакао је Додик.

Странке са сједиштем у Сарајеву полако се извлаче из изборне реформе под оправдањем да су преговори бесмислени док Додик, како тврде, руши државу. Хрвати неће ни изаћи на изборе ако не буду прихваћени њихови захтјеви.

Срби релаксирано са стране посматрају. ЦИК тражи паре, а нема их јер нема буџета БиХ. Све мирише на пропаст преговора о измјенама Изборног закона, а можда и избора.