latinica  ћирилица
24/01/2022 |  20:01 ⇒ 20:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Државни удар у Буркини Фасо – предсједник свргнут с власти

Војска Буркине Фасо саопштила је данас да је свргла са власти предсједника Рока Кабореа, суспендовала Устав, распустила Владу и националну скупштину, и затворила границе.
Војни удар у Буркини Фасо - Фото: AP
Војни удар у Буркини ФасоФото: AP

У саопштењу, које је потписао потпуковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, а прочитао га други официр на државној телевизији, наводи се да је преузимање власти извршено без насиља и да су сви ухапшени на безбједној локацији, пренио је Ројтерс.

Предсједник Каборе претходно је позвао на свом Твитер налогу оне који су узели оружје да га положе, што се очигледно односи на побуњене војнике.

Ројтерс није могао да провјери да ли је Каборе аутор тог поста.

- Наша нација пролази кроз тешке тренутке. Морамо у овом тренутку сачувати наше демократске норме - наводи се у посту који је потписан са РК.

На налогу предсједника Буркине Фасо је и његов позив за све који су узели оружје да га положе "зарад вишег интереса нације".

Владајућа партија је, у међувремену, саопштила да је спријечен покушај убиства предсједника.

Каборе се, иначе, није појавио у јавности од како је избила пуцњава у неколико касарни у Уагадугуу, када су војници захтијевали смене војних шефова и више средстава за борбу против милитантних исламиста.

Влада је тада негирала да је војска преузела власт.

Након жестоке пуцњаве током ноћи око Кабореове резиденције у главном граду Уагадугуу четири безбједносна извора и један дипломата рекли су Ројтерсу да су предсједника притворили побуњени војници у једном војном кампу.

Међутим, два друга безбједносна извора, укључујући и један близак Кабореу, навели су да је он ''одведен на безбједну локацију ради заштите''.